Trolibuszt zúzott össze egy harckocsi Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok harckocsival összezúztak egy trolibuszt Luhanszk megyei Krasznodon városában. Az előzetes értesülések szerint a trolibusz vezetője életét vesztette, az utasok közül sokan megsérültek.

Ezt Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte hétfői kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő beszámolt arról, hogy az ukrán fegyveres erők körbezárták a Luhanszk megyei szeparatisták ellenőrzése alatt álló Krasznij Lucs városát, amely Donyeck megye határán, egy fontos közlekedési csomópontnál fekszik.

Közben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy már 50 ezer főre nőtt a "terrorellenes hadműveletben" részt vevők létszáma.

Liszenko beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban egyszerre négy felől támadták a szeparatistákat: a megyeszékhelyeknél, Donyecknél és Luhanszknál, valamint Alcsevszk-Szahanov, illetve Torez-Sznyizsne irányban. A szóvivő közölte, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. Liszenko állítása szerint a kelet-ukrajnai szeparatisták mellett harcoló orosz zsoldosok körében pánikhangulat uralkodik, tömegesen dezertálnak.

„A terrorellenes erők éjjel-nappal folyamatosan támadják a terroristákat, hogy megakadályozzák őket erőik átcsoportosításában" - magyarázta. Kijev terroristáknak nevezi a kelet-ukrajnai szakadárokat.

Bizonyítékok vannak a szakadárok terrorcselekedeteire

Liszenko kijelentette, hogy Kijevnek számos bizonyítéka van arra, hogy a szakadárok szándékosan lövik a lakónegyedeket, hogy a civil áldozatokért az ukrán fegyveres erőket tegyék felelőssé.

„Az Oroszországi Föderáció igyekszik elhitetni az egész világgal, hogy nálunk, Kelet-Ukrajnában humanitárius katasztrófa van, mert állítólag az ukrán katonák lakókörzeteket lőnek. Ezt azért teszi Moszkva, hogy meggyőzze a világot arról, csakis Oroszország képes rendezni a válságot, és segíteni ennek az állítólagos humanitárius katasztrófának a lokalizálásában. Ezért látja el Oroszország fegyverekkel, lőszerekkel, zsoldosokkal és mindenféle utánpótlással a terroristákat. Ez teljességgel nyílt provokáció Oroszország részéről" - hangsúlyozta Liszenko.

A szóvivő megjegyezte ugyanakkor, hogy az utóbbi időben már kevesebb haditechnikával látja el Oroszország a szakadárokat, mint korábban. Szavai szerint folytatódik viszont és mindennapossá vált az ukrán légtér Oroszország általi megsértése. Az elmúlt egy nap alatt öt alkalommal hatoltak be orosz drónok, azaz pilóta nélküli repülőgépek Oroszországból Ukrajna légterébe.

A múlt hétvégén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fegyvernyugvást sürgetett. „A kelet-ukrajnai lakosság humanitárius megsegítését lehetővé tévő tűzszünet nem csupán lehetséges, de egyenesen elengedhetetlen" - hangsúlyozta. Előzőleg szombaton Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságának" "miniszterelnöke" azt mondta, hogy készek a tűzszünetre. Liszenko viszont vasárnapi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy eddig a szeparatisták a gyakorlatban semmit sem tettek a tűzszünet érdekében.

Hétfőn pedig Zaharcsenko donyecki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a szakadárok hamarosan, két-három napon belül nagyszabású ellentámadásba mennek át az ukrán hadsereggel szemben.

Kimaradt?