Három év után újra bevetették az amerikai légierőt Irakban

Az amerikai légierő pénteken csapást mért az Iszlám Államnak a kurd erőket támadó tüzérségi állásaira Észak-Irakban a Pentagon közlése szerint.

Romániai idő szerint délután 4 óra körül a Pentagon szóvivője, John Kirby a Twitter-oldalán közölte, az Egyesült Államok katonai repülőgépei csapást mértek az iraki lázadók (ISIS) azon tüzérségi állásaira, amelyekkel az Erbilt védő kurdokat támadták. A Twitter-bejegyzés szerint az észak-iraki Erbil közelében amerikai csapatok is tartózkodnak. A Guardian azt írja, két FA-18 vadászgép 500 fontos (közel 230 kilogrammos) bombákat dobott a mobil tüzérségi állásokra.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este jelentette be, hogy Irakban engedélyezte az iszlamista szélsőségesek elleni légicsapásokat az amerikai alkalmazottak – a katonák és a diplomaták – védelmében és azt, hogy a jazidi vallási kisebbség elleni népirtás megakadályozása érdekében humanitárius segítségnyújtást rendelt el.

Az elnök azt mondta, felhatalmazta az amerikai haderőt arra, hogy célzott csapásokat mérjen a dzsihádista militánsokra, ha azok az iraki kurdok fővárosa, Erbil felé nyomulnak – itt sajtójelentések szerint 40 amerikai tanácsadó segíti a védőket –, vagy ha bárhol az országban amerikaiakat fenyegetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?