Az ellenzék szerint Putyint majmolja Orbán Viktor

Éles hangon bírálták a magyarországi ellenzéki pártok Orbán Viktor tusványosi beszédét, amelyben a magyar miniszterelnök többek között azt mondta: az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű.

Az MSZP elnöke szerint az az állam, amely nem a szabadság köré szerveződik, előbb vagy utóbb kilép a demokrácia keretei közül. Tóbiás József közölte: szélesebb, erősebb, külső és belső kontrollokkal működő demokráciára van szükség.

Az ellenzéki pártelnök szombaton az MTI-nek nyilatkozva úgy értékelte, hogy a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszeréből. Tóbiás József azt mondta, hogy közjogilag még van az országnak miniszterelnöke és kormánya, de az értékeket tekintve nemcsak a szocialistákkal szakított a kormányfő ezzel a beszédével, hanem a liberálisokkal, a konzervatívokkal és mindenki mással, aki a demokrácia értékrendszerében keresi a megoldásokat.

A szocialista politikus hangsúlyozta: olyan országra van szükség, ahol a szabadság átélhető élménnyé válik, legyen szó a vélemények vagy a civilek szabadságáról, vagy az állampolgár munkahelyről, megélhetésről való döntésének szabadságáról.

Liberálisok: megtámadta a demokrácia alapjait

A Liberálisok szerint a kormányfő Tusnádfürdőn elmondott szombati beszédében új államrendet hirdetett, megtámadta mindazt, ami a demokrácia alapja. Az ellenzéki párt azt közölte az MTI-vel, hogy értékelésük szerint Orbán Viktor nemet mondott a szabadságra, a piacgazdaságra, a civil társadalom önszerveződésére és értékeire. "Megtagadta mindazt, amiért egykoron harcba szállt és politikai szerepet vállalt, megtagadta egykori önmagát" - fogalmaztak.

Bírálták egyebek mellett azt, hogy a kormány sok ezer embert tett munkanélkülivé, magára hagyta az elesetteket, állami kézbe vette a közintézményeket és megfosztotta az embereket a magánnyugdíjuktól. Azt írták: Orbán Viktor hivatalosan is bejelentette, hogy "vége hazánkban a demokráciának", azt a munkaalapú állam váltja fel. "Egyértelművé tette: vagy ő vagy mi, szabadságszerető emberek." Hozzátették: ebből nem kérnek, Magyarországnak szabadság, függetlenség, piacgazdaság kell, mert csak így lesz helyünk az Európai Unióban.

LMP: tévesek a következtetései

Az LMP szerint nem Orbán Viktor miniszterelnök helyzetértékelésével van vitatkoznivalójuk, hanem a következtetésekkel. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke a kormányfő Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva szombaton az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor egész hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze, ami leginkább abban érhető tetten, ahogy "gátlás nélkül" kihasználja, hogy a magyar társadalom "szolidaritáshiányos". Hozzátette: ezek után pedig a cinizmust ostorozni "meglehetősen sajátos". Ez leginkább egy lélekbúvárnak okozna feladatokat, és nem egy politikai elemzőnek - fogalmazott.

"Amikor a liberális demokráciát, illetve a 89 utáni magyar fejlődés tehertételeit ostorozza Orbán Viktor, talán lehetne néhány szava arra, hogy az ultraliberális Fidesz 1989 után mennyiben támogatta a nyakló nélküli privatizációt" - jegyezte meg Schiffer András, példaként említve a protekcionizmus leépítését.

Együtt-PM: Putyint utánozza Orbán

Az Együtt-PM szerint megdöbbentő beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a magyar miniszterelnök "Putyint majmolja". Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a szövetség úgy fogalmaz: "a liberális internacionálé egykori alelnöke ma eltemette a liberális államot". "Orbán Viktor miniszterelnök mai beszédével azonban nem a liberális demokráciának áldozott le, hanem magának a demokráciának" - áll a közleményben.

Véleményük szerint az állam már nem minden magyar állama, nem mindenkit képvisel, csak a kedvezményezettek szűk körét: azokat, akik földet, trafikot, megrendelést, állást kapnak, és a demokratikus igazságszolgáltatásnak is leáldozott. A közlemény szerint a magyar miniszterelnök Putyintól vette át azt az ötletet is, hogy arra hivatkozva üldözze a civil társadalmat, hogy azok külföldről is kapnak támogatást.

Az Együtt PM arra utat, hogy a kormányfő egyúttal bírálta azokat "a fizetett politikai aktivistákat", akik civileknek tüntetve fel magukat külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon.

DK: a fasiszta államszervezést tartja példának

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédében lényegében azt hirdette meg, hogy a szabadságra épülő demokráciával szemben "egy fasiszta, szabadságot lebontó államszervezés" a követendő példa.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton, a fővárosi Szabadság-szobor lábánál tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök "sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló". A DK szerint agyrém, hogy Orbán Viktor Magyarország számára többek között Oroszországot és Kínát állította követendő példának, "mert azok hatékonyan szervezik meg az államukat".

Hozzáfűzte: Kína nemzeti jövedelme a fele, Oroszországé pedig a nyolcada az Európai Unió nemzeti jövedelmének, ezen országok szociális ellátórendszerének, nyugdíjrendszerének és családtámogatási rendszerének teljesítménye lényegesen elmarad a holland, a dán, a brit, a finn, a norvég vagy a német ellátórendszerétől.

Kapcsolódók

Kimaradt?