Az amerikai légi járatok újraindítását kéri Netanjahu

A reptértől mintegy másfél kilométerre történt keddi palesztin rakétatámadás miatt az amerikai szövetségi légügyi hivatal 24 órás időtartamra megtiltotta az Egyesült Államok légitársaságainak a Ben Gurion reptér használatát. Így a Delta Airlines, a U.S. Air és a United Airlines felfüggesztette a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtérre tartó járatait, a Delta tel-avivi járata emiatt kedden Párizsban szállt le.

Az amerikai külügyi szóvivő szerint a repülési tilalmat kizárólag biztonsági megfontolásokból vezették be, és folyamatos felülvizsgálat alatt van az intézkedés. Benjámin Netanjahu izraeli külügyminiszter arra kérte John Kerry amerikai diplomatát, hogy segítse elő a gázai konfliktus miatt felfüggesztett amerikai kereskedelmi járatok újraindítását Izraelbe - közölte szerdán egy izraeli kormányilletékes.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő is megerősítette, hogy Netanjahu beszélt erről Kerryvel. Psaki szerint a repülési tilalmat kizárólag biztonsági megfontolásokból vezették be, és folyamatos felülvizsgálat alatt van az intézkedés.

Az amerikai légügyi hatóság kedden 24 órás időtartamra megtiltotta az Egyesült Államok légitársaságainak a Ben Gurion reptér használatát, miután egy, a palesztinok által kilőtt rakéta egy darabja a légikikötő közelében csapódott be. Hasonlóképpen törölték járataikat nagy európai légitársaságok is, köztük az Air France, a KLM, a Lufthansa és a Brussels Airlines. Ugyanakkor az izraeli polgári repülési hatóság szerint továbbra is biztonságos a repülőtér, és erről próbálják meggyőzni amerikai kollégáikat.

Egy magas rangú, név nélkül nyilatkozó amerikai kormányilletékes közölte, hogy a hatóságok nem fogják felülbírálni a légügyi hatóság döntését. Ha ők úgy látják, hogy a rakétatámadás átlépte biztonsági kockázatot jelentő határt, Washington nem fogja azt mondani, hogy a hatóság ne hívja fel rá a polgári légiközlekedés figyelmét - szögezte le a washingtoni tisztségviselő.

Miután az Egyesült Államok Repülési Szövetségi Hivatala az amerikai légitársaságokat erre utasította, később az Air France, a KLM, a Lufthansa és a Brussels Airlines is úgy döntött, felfüggeszti járatai üzemeltetését a Ben Gurion repülőtérre. A Lufthansa bejelentése szerint a cégcsoport gépei legalább 36 óráig nem repülnek majd Tel-Avivba az „instabil helyzet" miatt. Az intézkedés a Lufthansa mellett a cégcsoport más tagjaira, így az Austrian Airlines, a Swiss és a Germanwings járataira is kiterjed. A Wizz Air sem indít gépeket a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre szerdán éjfélig.

Kimaradt?