Németországban változhat a kannabisztermesztés törvénye

Súlyos betegek kivételes esetben termeszthetnek kannabiszt saját fogyasztásra, terápiás céllal – döntött kedden a kölni közigazgatási bíróság.

A testület állásfoglalása szerint a kannabisztermesztés továbbra is tilos magánemberek számára, de súlyos fájdalmakkal járó krónikus betegség esetén "szükségmegoldásként" engedélyezhető, ha másként nem lehet enyhíteni a fájdalmakat, és a beteg nem tudja beszerezni a gyógyszertári forgalomban lévő kannabiszkészítményeket.

A bíróság öt magánszemély ügyében döntött, akik saját maguk szeretnék előállítani és feldolgozni a fájdalomcsökkentő terápiához szükséges kannabiszmennyiséget, mert nem tudják kifizetni a kannabiszkészítmények árát, és a biztosításuk nem fedezi ennek a kezelésnek a költségeit, más módszer pedig nem hatásos, de az illetékes hatóság - a szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézet (BfArM) - elutasította a kannabisztermesztés engedélyezésére irányuló kérelmüket.

    Amennyiben a gyógyszerhatóság elfogadja a döntést, Németországban először termeszthet magánszemély legálisan kannabiszt az otthonában. Ha a hatóság nem fogadja el az ítéletet, az eljárás a münsteri másodfokú közigazgatási bíróságon folytatódik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?