Üvöltő technóval akarták távozásra bírni a vándorcigányokat

Mintegy harminc lakókocsiból álló karaván szúrta egy belga városka lakóinak szemét, a szocialista polgármester szokatlan módon igyekezett távozásra bírni a vándorcigányokat: két helyi dj-t kért meg, hogy teljes hangerővel játszanak technót. A polgármester eljárását élesen bírálták még saját pártján belül is.

Hangos technozenével próbálta elűzni egy belga városka a vándorcigányokat, akik három napja érkeztek karavánjukkal a településre - számolt be az esetről szerdán a helyi sajtó. A mintegy harminc lakókocsiból álló karaván vasárnap este vert tábort a flamand Landen városka iparterületén, anélkül, hogy erre a tulajdonostól vagy az önkormányzattól engedélyt kapott volna - közölte a belga hírügynökség.

Habár a vándorcigányok képviselői a helyi hatóságokkal abban egyeztek meg, hogy kedd reggel elhagyják a területet, később mégis péntekre halasztották a távozást - írta a hírügynökség.

Válaszul Gino Debroux, a városka szocialista polgármestere felállított egy 14400 watt erősségű hangosító rendszert, és felkért egy helyi lemezlovast, hogy gondoskodjon megfelelő zenéről. Szerda reggel teljes hangerővel kezdtek technozenét játszani a tábor közelében.

A városvezetés viszonylagos sikert könyvelhetett csak el az akcióval: a Het Belang van Limburg című helyi lap szerdán közzétett egy videót, amelyen egy tizenéves lány örömmel illegette magát a zenére a lakókocsik között.

Szerdán újrakezdődtek a tárgyalások a rendőrséggel, leállították a technót, és a vándorcigányok végül beleegyeztek abba, hogy szedik a sátorfájukat Landenből - mondta Gino Debroux.

A polgármester eljárását élesen bírálták még saját pártján belül is. Freya Van den Bossche, a szocialista párt lakhatási ügyekkel megbízott flamand minisztere Twitter-oldalán úgy nyilatkozott, hogy "ami Landenben történik, nem helyénvaló. Egyáltalán nem!"

Kimaradt?