Nagyszabású demokráciapárti demonstráció volt Hongkongban

Nagyszabású felvonulást, békés demokráciapárti tüntetést tartottak kedden Hongkongban annak évfordulóján, hogy a várost 17 évvel ezelőtt csatolták vissza Kínához - számolt be a helyi online média kedden. Diákok százai ülőtüntetésbe kezdtek.

A hongkongiak hagyományosan a Viktória parkból indultak, s a helyszíni felvételek szerint az első csoportok után délután három órától négy órán át még mindig özönlött a végeláthatatlan színes tömeg a kínai különleges közigazgatási övezet utcáin, útjain. A rendőrség szerint körülbelül 92 ezren vonultak fel. A szervezők becslése szerint százezrek vonultak az utcákra. Hongkong több mint 150 éves brit gyarmati uralom után került vissza az anyaországához 1997-ben.

A kormányzat hivatalos keddi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy tiszteletben tartja a polgárok jogát a véleménynyilvánításra és mindig arra ösztönözte őket, hogy ezt tegyék törvényes csatornákon keresztül, békésen. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a közrend fenntartását biztosítják. Jelentések szerint 4 ezer rendőrt vezényeltek az utakra.

Rendkívüli intézkedésről nem érkezett jelentés, de a rendőrség figyelmeztette a szervezőket, hogy a felvonulást felvezető autó túlságosan lassan haladt, illetve többször megállt.

A legfrissebb jelentések szerint a felvonulást követően a háromsávos belvárosi Chater úton diákok százai kezdtek ülőtüntetésbe. Reflektorok fénye alatt, több száz méteres területet foglalnak el. A hongkongi South Choina Morning Post című lap helyszíni tudósítása szerint egyes ellenzéki szervezetek azt fontolgatják, hogy csatlakoznak hozzájuk. A rendőrség egyelőre nem lépett közbe.

A keddi évfordulós hongkongi hivatalos zászlófelvonási ünnepség alkalmával Leung Csun-jing hivatalban lévő kormányzó azt hangoztatta, hogy Hongkongnak stabilitásra van szüksége. Mint mondta, mérsékelt gazdasági növekedés mellett a foglalkoztatás sem jelent problémát. A jövedelmek nőnek, az árak stabilak, az ingatlanárak és a bérleti díjak emelkedését ellenőrzés alatt tartják, a költségvetést többlet jellemzi. Ezt a helyzetet mindenkinek védelmeznie kell és meg kell akadályoznia, hogy bármi hátrányosan befolyásolja a város stabilitását, kárt okozzon a fejlődésében - állapította meg Leung.

A több mint hétmilliós Hongkong politikailag érzékeny időszakot él át ezekben a hetekben, mivel területén mozgalom indult annak érdekében, hogy a soron következő - 2017-es - kormányzóválasztáson nyilvános jelöléssel lehessen jelöltet állítani. A kezdeményezés, annak ellenére, hogy az elmúlt héten csaknem 800 ezren fejezték ki támogatásukat ezzel kapcsolatban, ellentétes Hongkong jelenlegi alaptörvényével, amely szerint egy jelölőbizottság állít majd konzultációkat követően jelöltet vagy jelölteket.

Peking a közelmúltban kormányzati dokumentumot adott ki, amelyben világossá tette, hogy a „nagyfokú autonómia" nem egyenlő a teljes autonómiával és a hatalom decentralizálásával. A Foglald el a központot (Occupy Central) elnevezésű mozgalom ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy ha nem kapnak érdemi választ javaslataikra, elfoglalják Hongkong üzleti negyedét. A városvezetés az erőszaktól, valamint a térségi kereskedelmi központ megbénításától tartva ettől igyekszik eltántorítani őket.

Kimaradt?