Gajdos István lemondott az UMDSZ elnöki tisztségéről

Lemondott az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöki tisztségéről Gajdos István, az ukrán parlament képviselője, aki azt reméli, hogy e lépésével lehetővé teszi a szervezet megállapodását az anyaországgal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), és elősegíti a kárpátaljai magyar közösség összefogását – jelentette be nyilatkozatban az UMDSZ elnöksége.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint Gajdos az UMDSZ elnökségének hétvégi beregszászi tanácskozásán jelentette be a lemondását. Indokolásában a politikus kifejtette, hogy 12 éve irányítja az UMDSZ-t, ami egyfajta ciklus lezárását is jelenti, s nem szeretné, ha bárki azzal vádolná, hogy a személye miatt nem jöhetett létre a magyar egység Kárpátalján – olvasható a közleményben. A nyilatkozat idézte Gajdost, aki szerint a magyar egység kialakítása a mostani ukrajnai helyzetben mindennél fontosabb, hiszen a közösség megosztottsága erősen rányomja bélyegét a kárpátaljai magyarság érdekérvényesítő képességére, gyengíti képviseletét az önkormányzatokban, illetve alkupozícióit az ukrajnai politikai színtéren. A politikus azt is elmondta, hogy reméli, e lépésével előmozdítja a megállapodás lehetőségét az anyaországgal, a másik magyar szervezettel, s létrejöhet a sokak által óhajtott cél, a kárpátaljai magyar közösség összefogása.       

A nyilatkozat szerint az UMDSZ elnöksége rövid értékelést követően tudomásul vette az elnök döntését, majd az alapszabálynak megfelelően intézkedett arról, hogy a 2014. december 6-i tisztújító közgyűlés összehívásáig az ügyvezetői teendőket a Nemzeti Tanács elnöke látja el.

Az UMDSZ üdvözölte Petro Porosenko ukrán elnök béketervét, amellyel kapcsolatban levélben fordul mind az államfőhöz, mind a védelmi miniszterhez azt kérve, hogy a terrorellenes műveletek helyszínére ne irányítsanak sorkatonai szolgálatukat töltő fiatalembereket és az ilyen küldetésekre önként nem jelentkező tartalékosokat. A magyar szervezet mindenképpen szükségesnek véli az alakulatok rotációját, amelynek keretében fontos lenne a kárpátaljai katonák kivonása a harci cselekmények helyszínéről – áll az UMDSZ nyilatkozatában. 

Kimaradt?