Lengyel hetilap: Orbán Viktor "leszopta Putyint"

A lengyel Wprost által nyilvánosságra hozott, titokban készült hangfelvételek szerint a lengyel elit nagyon rossz véleménnyel van a magyar-orosz viszonyról, és Orbán Viktorról is.

A Gépnarancs a lengyel hetilap hétfőn megjelent botrányszámának szemlézését nem is kezdhetett volna mellbevágóbban, minthogy idézi a lengyel állami olajtársaság vezérét, Jacek Krawiecet. Az Orlen vezére február 9-én a lengyel kormányszóvivővel, Paweł Graś-sal folytatott beszélgetése alkalmával állítólag úgy fogalmazott, hogy „Orbán leszopta Putyint”.

Krawiec azt is mondta: „baszd meg, Putyin felcsapott farokkal” sétál örömében. A lengyel gazdasági vezető eztán megemlíti, hogy a magyarok orosz atomerőművet építenek, és ehhez 10 milliárd eurós orosz hitelt vesznek igénybe.

A lengyel-magyar barátság megbomlásának jele volt korábban, hogy Lengyelország korábban hivatalosan is rosszallását fejezte ki a magyar álláspont miatt az ukrán-orosz komfliktusban. De rossz visszhangja volt Orbán beiktatási beszédének is, melyben a magyar kormányfő területi autonómiát és kettős állampolgárságot követelt a kárpátaljai magyaroknak.

A Wprost hétfőn nyilvánosságra kerülő felvételein Orbán mellett mások is (köztük a britek, a franciák és az amerikaiak is) megkapták a maguké. Ugyanakkor az is nyilvánossá vált, hogy több, különböző heylszínen folytatott beszélgetést is lehallgattak – egyelőre nem tudni kik és milyen célból.

Az első nyilvánosságra került felvételeken a Lengyel Nemzeti Bank elnöke és a belügyminiszter hallható, akik arról beszéltek, hogy a központi bank kész támogatást nyújtani a kormánynak a választások előtt, ha cserében eltávolítják a pénzügyminisztert.

Kapcsolódók

Kimaradt?