A Hongkongról szóló kínai Fehér könyvet égette az ellenzék

A hongkongi ellenzék szerint a kínai vezetés a város autonómiáját veszélyezteti, és "minialkotmányát", az alaptörvényt is leértékeli a Hongkong igazgatásának gyakorlatáról most kiadott Fehér könyvvel. A hongkongi törvényhozás harmadik legnagyobb pártja, a Polgári Párt képviselői tiltakozásul elégették a dokumentum példányait a kínai összekötő hivatal előtti szerdai demonstrációjukon.

A tüntető képviselők úgy vélték, hogy Peking kiforgatta az "egy ország, két társadalmi rendszer" alapelvet, és veszélyezteti a városnak az alaptörvényben garantált autonómiáját. Mint vezetőjük, Alan Leong fogalmazott, a központi kormány által gyakorolt "átfogó joghatóság" megkérdőjelezi a két társadalmi rendszer létét, ami elfogadhatatlan lenne a hongkongiak számára.

Peking a kedden nyilvánosságra hozott dokumentumban megerősítette az "egy ország, két társadalmi rendszer" alapelvét, de az "egy ország" hangsúlyossá tételével, és azt is megállapítva, hogy sokan helytelenül, eltorzítva értelmezik a két társadalmi rendszer fogalmát. Ez valójában arra vonatkozik - olvasható a szövegben -, hogy míg a szárazföldi Kína a szocialista utat követi, Hongkong az anyaországhoz történt visszakerülése (1997) után is megmaradt kapitalista berendezkedésűnek.

A központi kormány azt is fontosnak tartotta tisztázni, hogy a különleges közigazgatási övezetben a "magas fokú autonómia" nem jelent lényegi hatalmat, hanem csak és kizárólag olyan mértékűt, amilyet a központi vezetés felhatalmazása biztosít. Hozzátették: a magas fok a gyakorlatban nem jelent teljes autonómiát, "nem jelenti a hatalom decentralizálását". A Fehér könyv felszólított az országos alkotmány és a hongkongi alaptörvény tekintélyének határozott védelmére, s kimondta: a Hongkongot kormányzó vezetők jellemzője kell, hogy legyen a hazafiasság.

Két másik erő, a Munkáspárt és a Szociáldemokraták Ligája szintén csatlakozott a szerdai tüntetéshez, és részt vett a Fehér könyv égetésében. A Diákszövetség az alaptörvény oldalaiból készített egy tekercs toalettpapírt, jelezvén, hogy a központi értelmezés WC-papír értékűvé minősítette a hongkongi minialkotmányt. A Demokrata Párt, valamint az Emberek Megélhetéséért és a Demokráciáért Szövetség ugyancsak tiltakozó megmozdulást szervezett.

Más tüntetők a demonstráción a Foglald el a központot (Occupy Central) mozgalom június 22-24-re tervezett akcióját hirdették. A hivatalosan nem bejegyzett szervezet a város központi, üzleti negyedébe hívott össze tüntetést, politikai reformot, általános választójogot, és választhatóságot követelve. A hongkongi South China Morning Post című napilap szerdán szavazásra tette fel a kérdést, hogy Peking szándékosan időzítette-e a két hét múlva esedékes tüntetés elé a Fehér könyv kiadását. Az olvasók 93:7 százalékos arányban választották az igent a nem ellenében.

Kimaradt?