Ferenc pápa: a cigányok a modern rabszolgaság áldozatai

A cigányság társadalmi elszigeteltségének veszélyeire hívta fel a figyelmet Ferenc pápa csütörtökön, amikor a Vatikánban rendezett cigánypasztorációs találkozó részvevőit fogadta.

Az egyházfő a világ különböző részein élő cigány közösségek képviselőivel és a közöttük szolgáló papokkal találkozott.

Mindannyian azon a két napos nemzetközi találkozón vettek részt, amelyet Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa szervezett a Vatikánban Az egyház és a cigányok: az Evangélium hirdetése a peremvidéken címmel.

„Integráció nélkül a cigányok a rabszolgaság új formáinak áldozataivá válnak" - hangoztatta Ferenc pápa. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a cigányok a mai napig gyakran a társadalom peremén élnek, „gyanútól és ellenséges érzelmektől övezve és nagyon kevéssé vonják be őket a politikai, gazdasági, társadalmi életbe".

Az egyházfő személyes tapasztalatát idézve elmondta, hogy amikor még bíborosként egyszer felszállt egy római buszra, ahol cigányok is utaztak, a sofőr arra figyelmeztette a többi utast, vigyázzanak a pénztárcájukra. „Ez a másik lenézése és megvetése!" - fogalmazott Ferenc pápa.

Hozzátette: tudja, hogy a cigányság világa „összetett", de a „cigány nép is arra hivatott, hogy hozzájáruljon a közös jó építéséhez és ezért kötelességek terhelik, ugyanakkor jogok is megilletik".

A pápa megjegyezte: az, hogy a modern társadalomban a lakosság egy része nyomorban él a kulturális és szakmai képzés hiányától, az egészségügyi ellátáshoz való nehéz hozzáféréstől, a munkapiaci diszkriminációtól és az emberhez méltó lakás hiányától is függ.

Az egyházfő a helyi, nemzeti és nemzetközi intézmények elkötelezettségét szorgalmazta a cigány lakosság integrációja elősegítésére.

A vatikáni cigánypasztorációs találkozón részt vett Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigány pasztorációs megbízottja.

Ferenc pápa beszédére reagálva az olaszországi Romák és Szintik Szövetsége köszönetet mondott az egyházfőnek. A szövetség ugyanakkor arra kérte a pápát, hogy legközelebb olaszul ne a cigány, hanem a roma kifejezést használja. A szövetség azt is kiemelte, hogy a közel 170 ezer olaszországi roma és szinti 95 százaléka munkanélküli és csak 3 százalékuk él 60 évnél tovább.

Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa adatai szerint a világban 36 millió a cigányok száma. Közülük 18 millióan Indiában élnek, Európában 10-12 millióan.

Kimaradt?