Daul: Junckert vagy Schulzot kell jelölni az EB elnökének

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke felszólította az uniós tagországok állam- és kormányfőit, hogy az európai parlamenti (EP-) választás eredményének megfelelően a néppárt vagy az európai szocialisták csúcsjelöltjét, Jean-Claude Junckert vagy Martin Schulzot jelöljék az Európai Bizottság élére.

Joseph Daul a Die Welt című német lap online kiadásában vasárnap idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy azt a politikust kell az EU-bizottság élére jelölni, aki "elöl végez" a választáson, "mindegy, hogy az Jean-Claude Juncker vagy Martin Schulz". "Nem lehet megtenni, hogy bemutatunk a választóknak két csúcsjelöltet, a választás után pedig egy harmadikat varázsolunk elő a kalapból bizottsági elnöknek. Ez a választók becsapása lenne" - mondta az Európai Néppárt elnöke.

A Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Bizottság új elnökét - a portugál néppárti José Manuel Barroso utódját - az EP-választások eredményének figyelembe vételével kell megválasztani. A tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsra az a feladat hárul, hogy a választások eredményeire tekintettel személyi javaslatot tegyen a tisztség betöltésére. Az új elnök megválasztása az EP feladata, a testület egyszerű többséggel választja meg a unió végrehajtó intézményének új elnökét.

A nagy európai pártcsaládok a választási kampány kezdete előtt megnevezték a csúcstisztségre általuk jelölt politikust.

Az Európai Tanács tagjai kedd este gyűlnek össze Brüsszelben, hogy áttekintsék az EP-választás kimenetelét.

Németországban nem teljesen egyértelmű az európai pártcsaládok csúcsjelölti rendszerének támogatottsága. Angela Merkel német kancellár a választási kampány során nem állt ki nyilvánosan amellett, hogy az Európai Tanács a legtöbb parlamenti helyet megszerző pártcsalád csúcsjelöltjét jelölje a brüsszeli bizottság élére, amiért a Merkel vezette konzervatívok koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) bírálta is a kancellárt.

Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára a napokban újságíróknak azt mondta, szerinte Merkel arra törekedik, hogy "relativizálja" a csúcsjelölti szisztémát és az EP-választást, és azt a látszatot kelti, mintha ő lenne a "meghatározó szereplő" az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásában. "Ez veszélyes játék, nem demokratikus eljárás és a választók becsapását jelenti" - hangsúlyozta az SPD főtitkára.

Ugyanakkor Merkel egy interjúban leszögezte, hogy a berlini vezetés egységesen képviseli majd Németországot az uniós tisztújítási folyamatban. A koalíciós pártok "egységes német álláspontot dolgoznak ki az uniós vezető tisztségek betöltéséről" - mondta a kancellár a Leipziger Volkszeitungnak a héten adott interjúban.

A hét végén több német lap arról írt, hogy a koalíciós pártok - a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és az SPD - vezetői már hétfőn elkezdik az egyeztetést.

Az EP-választásokkal csak az első szakasz zárul le az uniós intézmények átfogó megújításának várhatóan hónapokig tartó folyamatában. A brüsszeli bizottság elnöki tisztsége mellett az Európai Tanács elnöki tisztségét is be kell tölteni, ki kell jelölni az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, és össze kell állítani az új Európai Bizottságot.

Kimaradt?