Putyin: kész vagyok a párbeszédre az ukrán választások után

Oroszország azt akarja, hogy béke legyen Ukrajnában, ezért kész a párbeszédre a vasárnapi ukrán elnökválasztás után létrejövő új hatalmi szervekkel - jelentette ki Vlagyimir Putyin pénteken a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén résztvevők kérdéseire válaszolva.

Az orosz államfő kezdetben kerülte, hogy egyértelmű választ adjon arra, Moszkva el fogja-e ismerni a vasárnapra kitűzött szavazás eredményét. A kérdést az orosz és külföldi üzletemberekből, szakértőkből álló hallgatóság köréből többen egymás után feltették. Vlagyimir Putyin végül úgy fogalmazott, hogy országa kész együttműködni "az új struktúrákkal", amelyek május 25-e után Ukrajnában kialakulnak. Megjegyezte, hogy jelenleg is együttműködnek a kijevi hatalommal. Azt is közölte, hogy tiszteletben tartják az ukrán nép véleménynyilvánítási akaratát, de hozzátette: "figyelni fogjuk, mi történik".

Putyin megjegyezte, hogy "sokkal okosabb lenne" Ukrajnában népszavazást tartani, új alkotmányt elfogadni, amelynek alapján létre lehet hozni a hatalmi szerveket, megválasztani a parlamentet és az elnököt, ahogy erről februárban Viktor Janukovics (a február 22-én Kijevben megbuktatott ukrán államfő) és az ukrán ellenzék megállapodott. Azt is leszögezte, hogy Ukrajnában polgárháború kezdődött, káosz van, és szerinte az ukrajnai elnökválasztás körülményei nem felelnek meg a nemzetközi normáknak.

Putyin kitért a nyugati államok Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseire is. Közölte, hogy nem érti, miért  volna szükség a szankciók harmadik csomagjának alkalmazására. Az elnök utalt arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kereskedelmi forgalma kevesebb, mint 28 milliárd dollárt tesz ki, az európai államokkal bonyolított orosz kereskedelmi forgalom mértéke ugyanakkor 440 milliárd dollár. Szerinte az USA előnyöket akar kicsikarni magának azzal, hogy az európai országokat Oroszországgal szembeni gazdasági büntetőintézkedésekre készteti.

Az orosz államfő tagadta, hogy megromlottak volna kapcsolatai Barack Obama amerikai elnökkel, de azt is közölte: Oroszország "belefáradt" abba, hogy a Nyugat elzárkózik a NATO-bővítéséről és az európai rakétavédelmi rendszer fejlesztéséről szóló vitától.   Cáfolta ugyanakkor, hogy bezárnák Oroszországban az internetes közösségi oldalakat. Azt mondta:"remélem, hogy sohasem térünk vissza oda, amikor a kommunikáció alapvető eszköze a Kalasnyikov gépkarabély volt."

Edward Snowdennel kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Oroszország sohasem adja ki az amerikai informatikust, aki tavaly júniusban érkezett Hongkongból Moszkvába, majd menedékjogot kért, és egy évre ideiglenesen megkapta azt az orosz hatóságoktól. Az engedély meghosszabbítható. Vlagyimir Putyin közölte: "Oroszország nem az az ország, amely kiadja az emberi jogok harcosait".

Kimaradt?