Sötétbe borult a római Colosseum

Lekapcsolták a Colosseum fényeit azon a római megmozduláson, amelyet csütörtök este a Szent Egyed katolikus közösség és az olasz főváros zsidó közössége tartott a világban a hitük miatt üldözött keresztényekért.

A teljes sötétbe boruló Colosseum körül fáklyákkal vonultak fel az üldözés áldozataivá váló keresztények melletti szolidaritás jegyében. A Róma történelmi központjában rendezett demonstráción azoknak a diáklányoknak a szabadon engedését is sürgették, akiket a Boko Haram nigériai szélsőséges iszlamista szervezet rabolt el.

Andrea Riccardi történész, a megmozdulást szervező Szent Egyed közösség elnöke a Colosseumnál mondott beszédében úgy fogalmazott, a keresztény és a zsidó közösség egymás mellett áll, ha a hitük miatt üldözött emberekről van szó.

Riccardo Segni római főrabbi felolvasott üzenete azt hangsúlyozta, hogy a Colosseum a hit miatti üldözések jelképes helyszíne, mivel az ókori rómaiak az egykor általuk kifosztott jeruzsálemi templom értékeiből építették az amfiteátrumot. A fáklyás meneten részt vett Ignazio Marino, Róma főpolgármestere, Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke és Ferruccio Bortoli, a Corriere della Sera, a legnagyobb olasz napilap főszerkesztője is.

Az Európai Unió püspöki karainak testülete (COMECE) tavaly decemberi adatai szerint évente 105 ezer keresztény veszti életét a világban hite miatt. Ferenc pápa gyakran hangoztatja, hogy a hitükért mártírhalált halt keresztények száma ma jóval meghaladja a kereszténység első évszázadainak mártírjaiét.

Rómában évtizedes hagyománynak számít, hogy a holokauszt január 27-i nemzetközi emléknapján és más jelentősebb demonstráción lekapcsolják a Colosseum fényeit. A Colosseum sötétbe borult az olasz szervezett bűnözés áldozatainak emlékére és a gyilkosság vádjával Indiában letartóztatott két olasz tengerészgyalogos kiszabadításának követelésekor is. Tavaly január 27-én az antiszemitizmussal és a Jobbik magyar párttal szembeni tiltakozás jeleként kapcsolták le a Colosseum fényeit Róma városa és a római zsidó közösség kezdeményezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?