Nagyon vadakat üzent Dmitrij Rogozin Romániának

Románia nem engedte átrepülni a légterén a Dnyeszter menti Köztársaságból hazafelé tartó orosz miniszterelnök-helyettest, mivel rajta szerepel az oroszok elleni szankciós listán. Dmitrij Rogozin erre azzal kezdett fenyegetőzni a Twitterjén, hogy legközelebb bombázógéppel utazik majd. Azt is írta, hogy a tiltás ellenére elrepül.

Románia nem engedte be légterébe azt a repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes tartott a Dnyeszter menti Köztársaságból Moszkvába. Az esetről Rogozin maga számolt be Twitter-üzenetben szombaton. "Románia az Egyesült Államok követelésére lezárta repülőgépem előtt légterét. Ukrajna ismételten nem engedélyezte (az átrepülést)" - írta üzenetében Rogozin, utalva arra, hogy Ukrajnán már odafelé menet sem mehettek keresztül. Rogozin most a Twitteren azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb TU-160-as típusú hadászati bombázóval utazik. 

A politikus a május 9-i, győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Moldovából "kiszakadt", csak Oroszország által elismert Dnyeszter menti Köztársaság fővárosába, Tiraszpolba. Az oda vezető légi úton a kijevi hatóságok nem engedték átrepülni gépét Ukrajna légterén, így Románián és Bulgárián keresztül érkezett a helyszínre. Tiraszpoli látogatása ellen a moldovai kormány egyébként tiltakozott. 

Még oda felé tartva azt is írta, "úgy tűnik, Chisinauba 4,5 órát tart az út, Bulgárián és Románián keresztül haladva. Ukrajna nem enged át légterén. Még jó hogy Ukrajna nem (akkora mint) Oroszország, mert akkor 20 órát tartana a (megkerülő) út". 

Az orosz miniszterelnök-helyettes szombaton közölte, hogy nem engedték át, azt mondta: gépének pilótája arról tájékoztatta, hogy a bolgár és a román légi irányítás azt kérdezte, van-e a fedélzeten tilalmi listán szereplő utas. "Arra készültek, hogy elfogó vadászgépeket küldenek a magasba" - tette hozzá. Rogozin a Facebookra feltette azt a magyarázatot is, amelyet a román fél adott a történtekre. E szerint gépének átrepülését az európai uniós szankciók miatt tiltották meg, Rogozin ugyanis szerepel az EU szankciós listáján.

FRISSÍTÉS: a román külügyminisztérium közleményben kért magyarázatot szombaton Dmitrij Rogozin kijelentéseire.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?