Súlyos börtön ujguroknak a nemzetbiztonság veszélyeztetéséért

Ujgur nemzetiségűeket ítéltek 7-15 évig terjedő börtönbüntetésre az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen „szakadár tevékenységre való felbujtásért és a nemzetbiztonság veszélyeztetéséért" - jelentette a helyi napilapot idézve az országos kínai média pénteken.

Kasgár prefektúra bírósága öt embert talált bűnösnek, amiért - az indoklás szerint - elektronikus eszközök felhasználásával és video-, valamint hangfelvételek terjesztésével szeparatista akciókra biztatták az embereket, továbbá törvénytelen módon prédikációs helyeket létesítettek, ahol gyerekeknek és fiataloknak hirdettek szélsőséges vallási tanokat. Az ítélet szerint a vádlottak etnikai gyűlöletet szítottak, és arra biztattak másokat, hogy késsel felfegyverkezve kövessenek el bűncselekményeket. A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a határon túli szeparatista erők a többségében muszlim vallású ujgurok lakta dél-hszincsiangi Hotan, Kasgár és Akszu településeken a legbefolyásosabbak.

A legfrissebb jelentések szerint csütörtökön Akszu városban a rendőrök lelőttek egy támadót és elfogtak egy másikat. A rendőrök lakossági bejelentés alapján állítottak meg ellenőrzésre egy járművet, majd amikor intézkedtek, az autóban utazó két férfi késsel támadt rájuk, és égő tárgyat dobott a rendőrautókra. Egy hatósági személy súlyosan megsebesült.

Kínában az utóbbi időben egyre gyakrabban szólnak a hírek a terrorizmusról, s mind gyakoribbak az olyan támadások, amelyeknek ártatlan civil áldozatai vannak. Az elmúlt 70 napban három olyan merényletet követtek el - mindet pályaudvaron - amelyben az áldozatok civilek voltak.

A dél-kínai Kanton város pályaudvarán kedden egy férfi hat embert sebesített meg késsel. Április végén Hszincsiang székhelyének, Urumcsinak a pályaudvarán követtek el öngyilkos támadást. A két merénylő és egy civil meghalt, 79-en megsebesültek. Március elején a délnyugati Jünnan székhelyén, Kunmingban ujgurok támadtak a vasúti pályaudvaron várakozó tömegre. Huszonkilencen meghaltak, a sebesültek száma meghaladta a 140-et.

Kimaradt?