Békülékeny hangot ütött meg Vlagyimir Putyin

A Donyeck megye függetlenségéről vasárnapra tervezett népszavazás elhalasztására kérte a kelet-ukrajnai oroszbarát vezetőket Vlagyimir Putyin orosz államfő, miután az orosz fővárosban tárgyalt szerdán Didier Burkhalter svájci külügyminiszterrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) soros elnökével.

A svájci külügyminiszter közölte, hogy az EBESZ néhány óra múlva javaslatot tesz az ukrán válság rendezésének menetrendjére. Putyin arra hivatkozott, hogy még a népszavazás előtt meg kell teremteni a párbeszéd feltételeit. Burkhalterrel közös sajtóértekezletén az orosz államfő egyúttal az erőszakcselekmények beszüntetésére szólított fel. A kijevi vezetéstől azt követelte, hogy vessen véget délkelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletének, amelyet Moszkva továbbra is büntető akcióként fog fel.

Az orosz tőzsdeindex csaknem 6 százalékkal megugrott Putyinnak a donyecki oroszbarát szakadárokhoz intézett felhívására. Putyin kijelentette, hogy országa mindent elkövet az ukrán válság rendezése érdekében, és támogatja a békés megoldást célzó nemzetközi erőfeszítéseket.

Támogatja Merkel tervét

Az elnök arról is tájékoztatta a sajtót, hogy Angela Merkel német kancellár kerekasztal-tárgyalásokat javasolt a válság megoldására a konfliktusban érintett valamennyi fél, így a kijevi kormányzat és a kelet-ukrajnai oroszbarát erők vezetőinek részvételével. Putyint nem sokkal azelőtt hívta fel telefonon a német kancellár.

Az orosz elnök közölte, hogy Moszkva támogatja Merkel kezdeményezését, és azt jó javaslatnak tartja. Didier Burkhalter azt jelentette be a moszkvai sajtóértekezleten, hogy az EBESZ az elkövetkező órákban javaslatot tesz az ukrán válság rendezésének menetrendjére az április 17-i genfi megállapodást aláíró négy félnek.

Burkhalter emlékeztetett  arra, hogy kedden Bécsben az EBESZ-tagállamok külügyminiszterei megvitatták már a rendezési tervet, amely négy fő pontra osztható: a fegyverszünet elérésére, a feszültségek terjedésének megakadályozására, a párbeszéd megteremtésére és a választásokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?