Kínában lecsillapodtak a Japán-ellenes tüntetések

 

Tíz újabb kínai kutatóhajó jelent meg a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek közelében csütörtökön, miközben Pekingben a hatóságok a szigetvita miatt kitört Japán-ellenes tüntetések beszüntetésére szólították fel a lakosságot.jpan ch snkk

A japán parti őrség közlése szerint kedd óta összesen 16 kínai kutatóhajó lépett be a Tokió által ellenőrzött, de Peking által magáénak követelt szigetek parti vizeire, illetve az azokat körülölelő csatlakozó övezetbe.

A tengeri incidensek folytatódása ellenére lecsillapodtak a Japán-ellenes tüntetések Kínában. Japán sajtóhírek szerint a pekingi hatóságok rövid szöveges üzenetekben szólították fel a város lakosait, hogy tartózkodjanak az újabb demonstrációktól.

A helyzet normalizálódásának jeleként csütörtökön ismét kinyitottak a japán iskolák Kínában, Peking pedig a Kyodo hírügynökség értesülései szerint jelezte Tokió felé, hogy megtartja a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 40. évfordulójára tervezett ünnepségeket szeptember 27-én.

Noda Josihiko japán miniszterelnök egy tévényilatkozatában azt mondta, fontolóra veszi, hogy különmegbízottat küldjön Pekingbe a két ország közti kapcsolat helyreállítása érdekében. Egyúttal azonban azt is leszögezte, hogy szerinte "nincs szó területi vitáról" a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetcsoportot illetően, amelynek három tagját múlt kedden vette állami kézbe Tokió.

Noda elmondta, számított rá, hogy a lépés "súrlódásokhoz" vezet majd, de a történtek messze meghaladták várakozásait.

Kínában a japán államosítás hírére országszerte Japán-ellenes tüntetések törtek ki, amelyek több ízben erőszakba torkolltak a szigetország állampolgáraival és cégeivel szemben. A demonstrációk miatt a legtöbb japán tulajdonú gyár és bolt időlegesen bezárt Kínában.

Fudzsimura Oszamu japán kabinetfőtitkár csütörtökön bejelentette: Tokió kártérítést fog követelni a tüntetések során diplomáciai misszióinak okozott kár miatt. Peking ugyanakkor korábban azt hangoztatta: a tüntetések kirobbanásáért és az azok által okozott károkért egyedül Japánt terheli felelősség.

Aj Vej-vej, a rendszerellenes kijelentéseiről is ismert világhírű művész ezzel szemben azt állította, hogy a tüntetéseket a kínai hatóságok szervezték. Aj ezt azután mondta, hogy szemtanúja volt, amint a tüntetők megtámadták Gary Locke amerikai nagykövet autóját és letépték róla az USA zászlaját kedden. Az incidens miatt Peking csütörtökön elnézést kért a nagykövettől.

Egyes vélemények szerint a tüntetések betiltásában az is szerepet játszott, hogy a demonstrálók nemcsak Tokiót, hanem Pekinget is bírálták: több helyen a Kínai Kommunista Párttal és a kínai politikai rendszerrel szembeni, illetve a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek miatti elégedetlenségüknek is hangot adtak az utcára vonuló emberek.

Kimaradt?