Erdélyi magyar fiatalok az Európai Ifjúsági Rendezvényen

Erdélyi magyar fiatalokból álló csoport indult útnak május 7-én délután Kolozsvárról, hogy részt vegyen az Európai Ifjúsági Rendezvény 2014 (EYE 2014) elnevezésű eseménysorozaton. A rendezvényt az európai választások fontosságának és a részvétel felelősségének tudatosítása végett szervezte partnereivel közösen az Európai Parlament. Az intézmény strasbourgi székhelyére több ezer 16-30 év közötti fiatalt várnak május 9–11. között.

Sógor Csaba és Winkler Gyula az RMDSZ európai parlamenti képviselői, a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) együttműködésben húsz fiatal kiutazását biztosították. A programba bekapcsolódtak  az Igen, Tessék Mozgalom és a Kolozsvár Európa Ifjúsági Főváros projektben résztvevő fiatalok is.

A csoport szerdai indulásakor jelen volt Sógor Csaba, aki Winkler Gyula képviselőtársának nevében is köszöntötte a fiatalokat. Elmondta: a rendezvény olyan témák köré csoportosul, amelyek direkt módon érintik az ifjúságot, ezért nagyon fontos, hogy az eseményen erdélyi magyar fiatalok is jelen lesznek. ,,Ez az a generáció, amely mindig meg tudta változtatni a társadalom rendjét, amely képes lázadni és képes az innovatív gondolkodásra. Az Európai Unióban, ahol különböző népek és kultúrák élnek együtt nagyon fontos, hogy az ifjúság szintjén hogyan sikerül kialakítanunk nemzetközi együttműködési kapcsolatokat. Az ilyen típusú események mind azt segítik elő, hogy fiataljaink európai szellemben, európai értékek mentén tanuljanak, dolgozzanak és bővítsék lehetőségeiket” – magyarázta a képviselő.

Az Európai Ifjúsági Rendezvényen szó lesz a fiatalokat sújtó munkanélküliségről, a digitális forradalomról, az EU jövőjéről, a fenntartható fejlődésről és az európai értékekről is. A résztvevők európai döntéshozókkal és széleskörű tapasztalattal rendelkező szakpolitikusokkal találkoznak. A megbeszéléseken áttekintik az uniós fiatalságot érintő problémákat. A résztvevők új, innovatív megoldásokat javasolhatnak az Európai Unió gazdag kulturális sokszínűségének szellemében a közös jövő fontos kérdéseinek megoldása végett.

Kimaradt?