Kreml: Kijev lerombolja az utolsó reményt is a békés rendezésre

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Kijev a békés rendezést előirányzó genfi megállapodás megvalósításának az utolsó reményét is szétzúzza azzal, hogy hadműveletet indított a kelet-ukrajnai oroszbarát erők ellen.

A kijevi vezetés harci üzemmódba kapcsolt és békés településeket támad - hangoztatta pénteken Moszkvában Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. Felrótta, hogy "miközben Oroszország a rendezésre és a konfliktus kiszélesedésének megakadályozására tesz erőfeszítéseket, addig a kijevi hatalom békés településeket lövet". 

A Kreml befolyásos tisztviselője utalt az orosz elnök keddi, Minszkben elhangzott figyelmeztetésére, amely szerint egy ilyen fellépés bűncselekménnyel érne fel. "A fejlemények sajnos megerősítik ezt az értékelést" - tette hozzá Peszkov. A kijevi kormány terroristaellenes fellépésnek minősíti az oroszbarát fegyveresek ellen hajnalban indított szlovjanszki katonai műveletet.

Az orosz elnöki szóvivő közölte, hogy Vlagyimir Putyin előző nap a kelet-ukrajnai térségbe küldte különmegbízottját, Vlagyimir Lukin volt országgyűlési emberi jogi biztost, hogy bekapcsolódjon a korábban Szlovjanszkban foglyul ejtett külföldi katonai megfigyelők szabadon bocsátásáról folyó tárgyalásokba.

Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy rendkívül aggódnak, mert nem tudnak kapcsolatot létesíteni az általa megtorló akciónak nevezett katonai művelet övezetében tartózkodó Lukinnal. Hangsúlyozta, hogy követelik az orosz elnöki különmegbízott és az orosz és más külföldi újságírók biztonságának szavatolását. Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség ugyanakkor azt jelentette, hogy sikerült telefonon utolérniük Vlagyimir Lukint.

Kimaradt?