Megindultak a harckocsik Kelet-Ukrajna felé

Ukrán harckocsik vonulnak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk felé, ahol oroszbarát fegyveresek napok óta kezükben tartják a hivatalokat.

Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé - jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi "önvédelmi erőkre" hivatkozva. A Szlovjanszk tőszomszédságában fekvő Andrijivka faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik onnan, ég a falusi tanács épülete, a város felé páncélozott katonai járművek tartanak.

14.51 - A rendőrkapitányság és a biztonsági szolgálat épülete még mindig a tüntetők kezén van Szlovjanszkban. Az oroszbarát fegyveresek hét ellenőrzőpontot állítottak fel - közölte a Kyiv Post az ukrán belügyminisztériumra hivatkozva.

14.47 - Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Pekingben "bűnösnek" nevezte az ukrán "terrorellenes akciót", amelyet oroszbarát tüntetők által elfoglalt kelet-ukrajnai városok ellen indított. Úgy vélekedett, elfogadhatatlan Kijevnek az törekvése, hogy az ENSZ-t bevonja az Ukrajna dél-keleti részén folyó "jogsértő tevékenységbe". Lavrov szerint "nem lehet harckocsikat küldeni, és azzal egy időben párbeszédet is folytatni".

Az orosz külügyminiszter cáfolta azokat az ukrán állításokat, amelyek szerint Oroszország a Genfbe tervezett négyoldalú - Oroszország, Egyesült Államok, Európai Unió, és Ukrajna képviselőivel tartandó - tárgyalások meghiúsítására törekszik.

Lavrov Kínában Vang Jivel, a kínai diplomácia vezetőjével tárgyalt. Mint mondta, hálás Peking tárgyilagos megközelítéséért az ukrán válság ügyében.

13.09 - helyszíni tudósítók szerint az ukrán csapatok immár csak 40 kilométerre vannak Szlovjanszktól.

13.51 - Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök szerint a Donyec-medencét "kolosszális veszély fenyegeti". Kijelentette, hogy Oroszország "brutális tervet" eszelt ki, és nemcsak a Donyec-medencét, hanem Ukrajna keleti és déli részét, Harkiv térségét és Odesszát is lángba akarja borítani - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

"A (Donyec-medencében) az orosz kommandósok és a terroristák mellett ott vannak az orosz propaganda által feltüzelt ukrán állampolgárok százezrei, továbbá ártatlan ukránok százezrei" - fogalmazott Turcsinov. A terrorellenes akció célja az emberek védelme - mondta.

12.50 - Az idő a föderalizációt támogató kelet-ukrajnai lázadóknak kedvez - vélte a Kommerszant című orosz napilap cikkírója kedden. A gazeta.ru című internetes újság kommentárja szerint az ukrán régióval kapcsolatos helyi, kijevi, moszkvai és nyugati megnyilvánulások egyre inkább egymás kigúnyolásához kezdenek hasonlítani.

A kijevi vezetés nem képes teljes erővel fellépni a lázadókkal szemben, mert a kelet-ukrajnai régiók rendvédelmi szervezetei teljes mértékben szabotálják a központi hatalom utasításait. Ezzel magyarázta Igor Levcsenko ukrán katonai szakértő a Kommerszantnak Olekszandr Turcsinov hétfői bejelentését. Az ügyvivő ukrán elnök nem tartotta kizártnak, hogy a május 25-re tervezett elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak Ukrajnában az ország föderalizációjáról. Levcsenko szerint az ukrán vezetés ezzel akarja úgymond kihúzni a talajt délkelet-ukrajnai ellenfeleinek talpa alól.

"Ha Ukrajna-szerte megrendezik a népszavazást, akkor a többséget minden kétséget kizáróan az ország területi egységének megtartása melletti voksok alkotják. Ha azonban csak a problémás régiók lakosságát kérdezik meg, akkor az eredmény megjósolhatatlan" - mondta Viktor Nyebozsenko, az Ukrán barométer nevű társadalomkutató szolgálat igazgatója a tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilapnak. A Kommerszant cikkírója rámutatott: "A kialakult helyzetben az idő a föderalizációt támogató kelet-ukrajnai lázadóknak kedvez és az államigazgatással, a biztonsági, valamint a társadalmi-gazdasági helyzettel kapcsolatos, egyre nagyobb problémákkal küzdő központi, kijevi hatalom ellen játszik".

A délkelet-ukrajnai régióban tüntetők, valamint Oroszország, a kijevi hatalom és a nyugati vezetők megnyilatkozásai egyre inkább egymás kigúnyolásához kezdenek hasonlítani. Az a kérdés, hogy ki tudja elsőként megszakítani a felelősség áthárításának ezt az ördögi körét - írta a gazeta.ru orosz internetes újság kommentátora.

A szerző szerint Ukrajna délkeleti részén a kijevi főtér, "a Majdan kis tükre" rajzolódik ki. Amíg Kijevben az "európai integráció támogatói", Donyeckben "a föderalizáció hívei" állnak. "A tüntetők többségének sem az egyikről sem a másikról különösebb elképzelése nem volt, de jól hangzik és békésnek látszik első látásra" - írta a gazeta.ru kommentátora. Úgy véli, hogy Viktor Janukovics, a Kijevben február 22-én megbuktatott ukrán államfő és a mögötte álló Moszkva három hónappal ezelőtti kifejezései és a jelenlegi kijevi hatalom mostani nyilatkozatai nevetségesen hasonlítanak egymásra és az ukrán vezetés maga is Janukovicsra hasonlít.

A gazeta.ru kommentátora úgy véli, hogy Oroszország, amelynek csapatai régóta az ukrán határnál állomásoznak, nem marad távol az ukrajnai eseményektől.

11.06 - Az EuroMajdan önkénteseiből verbuválódott csapatok is elindultak Kelet-Ukrajna felé. A Twitteren sokan azt találgatják, hogy vajon fegyvert is kapnak az önkéntesek, vagy csak puszta jelenlétükkel kellene visszaverjék az állig felfegyverkezett orosz szakadárokat.

10.54 -  a Wall Street Journal rendkívüli híradásban számolt be arról, hogy az ukrán ügyvezető elnök bejelentette kedd reggel az észak-donyecki katonai műveletek megkezdését. Turcsinov közölte, hogy a terrorellenes műveletet "fokozatos, felelősen és megfontoltan" fogják végrehajtani a hatóságok. A célja az emberek védelme - tette hozzá a politikus. Ezzel ukrán részről megerősítést nyert, amit eddig csak orosz és oroszbarát források állítottak: harckocsikkal vonult fel az ukrán katonaság az ország szakadár keleti részén.

10.38 - Az Egyesült Államok tehet az ukrajnai háborúról! - jelentette ki kedden az orosz állami dumában Vlagyimir Zsirinovszkij, aki egyébként terepszínű egyenruhában jelent meg az alsóházban.A Ria Novosztyi kitűnő képet tett közzé a szónokoló politikusról.

10.35 - a Kyiv Post szerint csak az oroszbarát fegyveresek terjesztik, hogy fegyveres harc bontakozott ki Szlovjanszk határában. Csak ez a forrás beszélt az ukrán harckocsik közeledéséről is – írják. Korábban a RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk peremén is.

10.24 - 70 kilométerrel Szlovjanszk előtt megálltak az ukrán csapatok és további parancsokat várnak.

10.25 - Rendszámtábla nélküli gépkocsival közlekedő, fekete egyenruhás emberek nyitottak tüzet a szlovjanszki szakadár önvédelmi erők posztjaira – állítja az önvédelmi erők egyik, névtelenül nyilatkozó koordinátora. A férfi azt feltételezi, hogy a Jobboldali Szektor nevű nacionalista szervezet emberei voltak a támadók – írta az Ukrajinszka Pravda internetes portál.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az andrijivkai faluházát az éjszaka folyamán gyújtották fel ismeretlen tettesek, a kétszintes épület teljesen kiégett, de senkinek sem esett baja. A szlovjanszki adminisztráció illetékesei azonban cáfolták azt, hogy lövöldözés volt a településen.

Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk ügyvezető polgármestere, a helyi „önvédelmi dandár” parancsnoka ugyancsak azt állította több forrásra hivatkozva, hogy a város felé harckocsik és más katonai eszközök tartanak. A szakadárok nem akarják, hogy vér folyjon, és készek tárgyalni – tette hozzá.

10.18 - A donyecki repülőteret ukrán katonák tartják ellenőrzésük alatt. Percekkel korábban egy katonákat szállító gép landolt, akik csapatszállító kocsikba ültek és elhajtottak az „erdők felé” - írja egy helyszínen tartózkodó tudósító a Twitteren.

10.13 - Zöld egyenruhás, egyelőre azonosítatlan katonák ellenőrző pontokat állítottak fel a Szlovjanszk felé vezető utakon.

https://www.youtube.com/watch?v=IuEnwPwhg4M

9.53 - Egy ukrán politikus, Leszija Orobec helyi forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a helyi, ukránbarát lakosság is megszervezte csapatait és Donyeck környékén harcba keveredett egy utat elzáró orosz szakadárokkal. A beszámoló szerint 10 orosz, vagy oroszbarát harcos életét vesztette az összecsapásban.

9.50 - Április 17-én nagy ukránbarát tüntetést terveznek Donyeck központjában. Leszija Orobec szerint a pattanásig feszült helyzetben nem kizárt, hogy vérfürdőbe torkollik majd a megmozdulás.

9.45 - a Donyeck megyei Luganszk rendőrállományának fele visszatért ukrán oldalra és teljes fegyverzetben néz farkasszemet az orosz szakadárokkal.

9.34 - a BBC helyszíni tudósítója szerint az orosz szakadárok nem hátráltak meg az ukrán harckocsik elől és továbbra is a kezükben tartják Szlovjanszkot. Egy orosz forrás szerint a helyiek megkaparintottak egy ukrán tankot is.

9.27 - Az Ukrajnából külföldre menekített tőke visszaszerzéséhez nyújt segítséget az Egyesült Államok azzal, hogy Kijevbe küldte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az igazságügyi és a pénzügyminisztérium egyes munkatársait, hogy segítsenek a helyi hatóságoknak - írta internetes oldalán a BBC az amerikai külügyminisztériumra közleményére hivatkozva. A dokumentum szerint az amerikai szakértők konzultálnak az ukrán kormánnyal a külföldre menekített, eltulajdonított pénzek ügyében folyó vizsgálatról, a bizonyítékok gyűjtése során felmerülő kérdésekről.

Az értesülés szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több oldalú találkozót szervez ukrán tisztviselők és a kulcsfontosságú országok pénzügyi központjai képviselőinek részvételével, hogy koordinálják az erőfeszítéseket az ellopott pénzek felkutatásában.

Az ukránok egy napot még vártak

Hétfő reggel járt le az ukrán kormány által a keleten lázongó oroszbarát fegyvereseknek adott ultimátum. Olekszandr Turcsinov ügyvezető elnök hétfő délután aláírta a "terrorellenes műveletet" engedélyező rendeletet, amelynek a szövegét titkosították. A fegyveresek napok óta megszállva tartják több város hivatalait, az összecsapásoknak a múlt hét végén halottjai és sebesültjei is voltak.

Hétfőn késő este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök, de az álláspontok nem közeledtek. Még az sem világos, kettejük közül ki kezdeményezte a telefonhívást. Eközben Kijevben a tömeg megvert egy Janukovics-párti vezető politikust, aki egy tévészereplésről tartott kifelé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?