banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Újabb erős földrengés után cunamiriadót rendeltek el Chilében

Nagy erejű földrengés rázta meg ismét szerda éjszaka Chilét: a 7,8-es erősségű földmozgás központja viszonylag kis távolságra volt az egy nappal korábbi 8,2-es fokozatú földmozgás epicentrumától. Az amerikai földtani intézet első jelentésében 7,4-esnek becsülte az utórengés erejét. A földrengés fészke ezúttal is tíz kilométerre volt a tengerfenék alatt, mindössze 19 kilométerre délre Iquique bányászvárosától.

A keddi földrengés 99 kilométere északnyugatra volt ugyanettől a településtől, és hat emberéletet követelt. A chilei haditengerészet és a perui hatóságok is cunamiriadót rendeltek el. Chilében elővigyázatosságból újra evakuálták a part menti térségben lakókat.

A helyi média szerint az előző napi földrengés okozta károkat felmérő Michelle Bachelet chilei elnöknek is el kellett hagynia szállodáját az észak-chilei Aricában. Károkról és áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. Helyszíni jelentések szerint az újabb erős földlökés után az emberek sietve hagyták el otthonaikat.

Megremegtek az épületek a Peru déli részén fekvő Tacna éa Arequipa városokban is. Chile a geológusok által a csendes-óceáni tűzgyűrűnek nevezett térségben fekszik, ahol rendkívül intenzívek a földmozgások. A legutóbbi nagy erejű – 8,8-as fokozatú – földrengést 2010. február 27-én regisztrálták Chilében.

A természeti katasztrófának akkor 526 halottja volt. Az országban csak az elmúlt hatvan évben 40 718 ember halálát okozták földrengések. A valaha mért legsúlyosabb földrengés ugyancsak Chilében volt: az 1960-as 9,5-es fokozatú földrengésben ötezernél többen haltak meg.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?