Minden együttműködést felfüggeszti a NATO Oroszországgal

A NATO felfüggeszt minden gyakorlati polgári és katonai együttműködést Oroszországgal a Krím bekebelezése miatt, jelentette a Reuters hírügynökség a szövetség tagállamainak külügyminiszteri értekezletéről.Ezzel párhuzamosan erősítik együttműködésüket Ukrajnával, ahol védelmi reformokat szorgalmaznak majd - írja az Index.

Anders Fogh Rasmussen leköszönő NATO-főtitkár azt is bejelentette, hogy nem látják nyomát az Oroszország által bejelentett csapatkivonásnak az Ukrajnával közös határ mentén. A 28 tagú szövetség először ült össze a Krím Oroszországhoz csatolása óta.

Rasmussen már egy interjúban jelezte a napokban, hogy az ukrán válság miatt a NATO erősíteni fogja katonai jelenlétét a keleti tagállamaiban. Többek között bejelentették, hogy több harci gépet állomásoztatnak majd a balti államokban.
A NATO már korábban is hozott szankciókat Oroszország ellen. Március elején bejelentették, hogy több együttműködési programot felfüggesztenek Oroszországgal, és minden együttműködést felülvizsgálnak. Már akkor felfüggesztették annak az első közös NATO-orosz missziónak a tervezését, ami a szíriai vegyi fegyveres semlegesítését végző amerikai hadihajó védelmét szolgálta volna.

A NATO a szankciók mellett azt is jelezte, hogy beküldi saját radargépei, az E-3A AWACS-eket Ukrajna közelébe, ezek Lengyelország és Románia felett repülve fogják figyelni a történteket.

Kimaradt?