Tálibok rohamozták meg Harry herceg bázisát

Amerikai egyenruhát viseltek azok az afganisztáni tálib lázadók, akik pénteken az ország déli részén lévő Hilmend tartományban támadást indítottak a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Camp Bastion nevű támaszpontja ellen. A támadásban két amerikai katona vesztette életét, és hat Harrier típusú vadászgép is megsemmisült.Bastion 28 620x413 1585180a

Az ISAF helyi idő szerint szombat esti közleménye szerint a brit és amerikai katonáknak otthont adó bázist tizenöt tálib támadta meg, valamennyien amerikai katonai egyenruhát viseltek. A nyilatkozat szerint fegyverekkel „jól felszereltek, kiképzettek és felkészültek" voltak.

A támaszponton állomásozik Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia is, akinek nem esett bántódása. Korábbi értesülések szerint a tálibok Harryt akarták megölni. A támadók közül tizennégyet megöltek, egyet őrizetbe vettek.

Szombaton ugyancsak Hilmend tartományban egy rendőri egyenruhát viselő afgán fegyveres két brit NATO-katonát gyilkolt meg. Az információk szerint a merénylő az afgán helyi rendőrség kötelékébe tartozott. Vasárnap ugyancsak feltételezett afgán rendőrök öltek meg négy NATO-katonát az ország déli részén. Idén eddig legkevesebb 51 NATO-katonát öltek meg az afgán rendőrségbe beépült személyek.

Kimaradt?