Parlamenti bojkottot javasol Gyurcsány az ellenzéknek

További tiltakozási formákat javasolt szombaton a választási feliratkozás terve elleni egyhetes éhségsztrájkját befejező Gyurcsány Ferenc.gyurcsanyek

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja budapesti rendezvényén arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy közösen bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, támogatóit pedig arra buzdította, hogy petícióval tiltakozzanak, amiért a kormánypártok előzetes regisztrációhoz akarják kötni a választási részvételt.

Gyurcsány Ferenc szerint a választási feliratkozás százezreket zárhat ki a részvételből, azokat, akik csak az utolsó napokban, hetekben döntik el, hogy elmennek szavazni, és általában a kormány leváltására adják a voksukat.

Fidesz: Gyurcsány a médiafigyelmet keresi. "Gyurcsány Ferenc csupán a médiafigyelmet keresi. Arra buzdítja a többi pártot is, hogy ahelyett hogy a parlamenti vita keretein belül érvekkel próbálnának érvényesülni, az utcára viszik a politikát. A Fidesz azt javasolja a DK-nak, az MSZP-nek és az LMP-nek is, tegyék azt, amire választóik felhatalmazták őket, és vegyek részt a Parlament munkájában" - foglalt állást a Fidesz nevében Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt szóvivője.

Azt mondta: ha Orbán Viktor kormánya a választók bizalmának megnyerése helyett így, "jogi trükkökkel és machinációkkal" akar hatalmon maradni, akkor "Magyarország elveszíti a nyugalmát, mert az emberek egyszerűen fel fognak lázadni".

A volt miniszterelnök közölte, hogy a DK élőláncot szervez a Parlament köré arra a napra, amikor az Országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt.

Nem adna szavazati jogok a határon túliaknak

Bírálta a szavazati jog kiterjesztését a határon túli magyar állampolgárokra, mondván, hogy a Fidesz a 2004-es népszavazás óta saját hatalmi céljaira próbálja felhasználni a szomszédos országokban élő magyarságot, noha akkor azt ígérte, hogy csak magyar útlevelet kapnak a kettős állampolgárok, szavazati jogot nem. Szerinte ez tudatos hazugság volt.

"Aki nem itt él (...), nem viseli döntésének felelősségét (...), annak nem szabad beleszólni az ügyeinkbe, mert ha ne adj'isten (...) lesz egy olyan választás, ahol az egyik párt azzal a pár százezer szavazattal győz, ami a határon túlról jön, az végzetesen meg fogja rontani a határon belül és kívül élő magyarok viszonyát, illegitimmé fogja tenni a kormányt" - jelentette ki.

Ellenzéki összefogást a haza érdekében

Gyurcsány Ferenc azt a javaslatot is megfogalmazta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak közösen emlékezzenek meg október 23-áról.

Csaknem egyórás beszédében az ellenzéki összefogás mellett érvelve kitért arra, hogy a közös cél, "a haza ügye" fontosabb egyik vagy másik politikus érzékenységénél. A vélt vagy valós sérelmek miatt senkit sem lehet kirekeszteni a demokratikus ellenzék együttműködéséből - hangoztatta, biztatónak nevezve, hogy az MSZP és a Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatásáról biztosította a DK négy politikusának egy hétig tartó tiltakozását.demkol

Ugyanakkor azt mondtam, sem ő, sem pártja nem kér engedélyt másoktól a létezésre, nem a többi párttól, hanem a választóktól várnak elismerést, támogatást.

Beszélt arról is, hogy ha az ország bajban van, akkor nemcsak a politikusoknak, hanem mindenkinek cselekednie kell, mert vannak helyzetek, amikor nem lehet csendben maradni, akkor sem, ha megszólalni kockázatos.

"Lehet rossz döntéseket hozni, lehet egy alkalmatlant, egy tisztességtelent, egy gerinctelent is megválasztani miniszterelnöknek, de ha ez kiderül - és kiderült! -, akkor ne hagyják következmények nélkül" - szólt az egybegyűltekhez.

Molnár Csaba, a DK alelnöke arról beszélt, hogy "elsöprő erejű, a rendszert alapjaiban megrengető" változásra van szükség Magyarországon, ennek legnagyobb akadálya pedig az előzetes regisztráció, amely miatt szerinte nagyobb eséllyel marad kormányon a Fidesz-KDNP. Akciójukat mindazonáltal sikeresnek ítélte, mondván, hogy sikerült áttörni "a közöny, a fásultság és a félelem falát".{loadposition otp}

Gyurcsány Ferencen és Molnár Csabán kívül a színpadra lépett a múlt vasárnap óta - a választási feliratkozás terve elleni tiltakozásul - velük együtt éhségsztrájkoló Niedermüller Péter DK-alelnök és Kolber István parlamenti képviselő is. A Batthyány-örökmécses előtti teret megtöltő demonstrálók mindannyiukat tapssal fogadták, és azt skandálták nekik: "Szép volt, fiúk!"

A rendezvényen levetítették Bitó László író, Balázsovits Lajos és Galkó Balázs színművész, Jancsó Miklós filmrendező, Lendvai Ildikó korábbi MSZP-elnök, Radnóti Sándor filozófus és Vágó István televíziós műsorvezető rövid videoüzenetét. A felvételeket akkor rögzítették, amikor felkeresték a Parlament előtti Kossuth Lajos téren éhségsztrájkoló DK-s politikusokat.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség múlt heti, sárvári ülésén döntött arról, hogy az állam nem fog hivatalból választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik választási részvételi szándékukat. A frakciószövetség várhatóan a következő napokban nyújtja be erről szóló javaslatát az Országgyűlésnek. A regisztrációs időszak a tervek szerint 2013 szeptemberében kezdődik és tizenöt nappal a választások előtt zárul majd.

Gyurcsány Ferenc és három DK-s politikustársa ennek hírére kezdett egyhetes éhségsztrájkot múlt vasárnap este.

Kimaradt?