Az al-Kaida újabb amerikai támadásokra buzdítja híveit

A radikális iszlamista al-Kaida terrorszervezet az amerikai külképviseletek elleni újabb támadásokra buzdítja a világ muzulmánjait. Az Egyesült Államok és más nyugati országok nagykövetségei ellen az utóbbi napokban végrehajtott támadások "természetes reagálást jelentek egy hihetetlen mértékű sértésre" – hangoztatja az Arab-félsziget al-Kaidája a csoport honlapjára szombaton felkerült felhívásban.

A szervezet egyúttal az "iszlám ellen folytatott keresztes hadjárat részének" minősíti az Egyesült Államokban készült és Mohamed prófétát gyalázó filmet. Ennek hordereje akkora, hogy minden erőt arra kell összpontosítani, hogy "kitakarítsuk Amerika nagykövetségeit a muzulmán országokból". Bárki találkozzék is amerikai nagykövetekkel vagy diplomatákkal, az kövesse a líbiaiak példáját, akik megölték az ottani amerikai nagykövetet – áll a felhívásban. al-qaida915

Az al-Kaida jemeni szervezete, amelyet az amerikai kormány a legveszedelmesebbnek tart, arra szólította fel a nyugati országokban élő muzulmánokat, hogy intézzenek támadást fogadó államuk kulcsfontosságú intézményei ellen.

Előre megtervezték a bengázi támadást

Újabb fejlemény, hogy a líbiai nemzetgyűlés elnöke szombaton nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek, és elmondta, hogy a Bengáziban lévő amerikai konzulátus ellen intézett támadás előre megtervezett és aprólékos gondossággal végrehajtott akció volt. Mohamed Magarif kifejtette: nem kívánja minősíteni a többi arab országban lezajlott incidenseket, Bengáziban viszont szó sem volt békésen induló tüntetésről, amely később fegyveres támadásba vagy agresszióba csapott át.

"Az akciót kezdettől fogva megtervezték" – fogalmazott a líbiai palament elnöke.

A kedd esti támadás során a Mohamed prófétát kigúnyoló és az internetre felkerült amerikai videofilm miatt feldühödött tömeg megrohamozta és felgyújtotta az Egyesült Államok bengázi konzulátusát. A támadásban életét vesztette Christopher Stevens nagykövet és három amerikai diplomáciai alkalmazott. A támadók több líbiai biztonsági őrt lelőttek.

Kimaradt?