Băsescu bizakodik, Rompuy együttműködésre int

Traian Băsescu elnök pénteken brüsszeli látogatásán biztosította az európai döntéshozókat arról, hogy Románia habozás nélkül továbbra is nyugat fele tart.

“Jó beszélgetéseink voltak, amelyek alapján arra következtettem, hogy nem lehet kettős nyelvezetet használni, vagyis egyet mondani Brüsszelben és mást az országban. Az unió vezetői pontosan tudják, hogy mi történik Romániában” – fogalmazott  Băsescu miután tárgyalt az EU fontosabb döntézhozóival: az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval, Viviane Reding igazságügyi biztossal és Herman von Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével.base-reding

Hozzátette: beszélgetőpartnerei aggodalmukat fejezték ki az ország politikai helyzete, különösen a román jogállamiság szilárdsága miatt, de biztosította vendéglátóit arról, hogy az állami intézmények ellenálltak a politikai sokkhatásnak.

Băsescu: decemberben csatlakozunk Schengenhez

Az elnök meggzőződését fejezte ki arról, hogy a pénteki brüsszeli tárgyalásai nyomán legkésőbb decemberben Románia csatlakozni fog a schengeni övezethez. “Fenntartottam korábban is hangoztatott álláspontomat, miszerint a csatlakozás technikai kérdés, és reményemet fejeztem ki, hogy év végére csatlakozni fogunk. Miért decemberben? Mert az októberi alkalmat elhalasztották” -  mondta Băsescu. base-magyaraz

Az elnök hangúlyozta: Bukarestnek kötelessége egyeztetni az ország schengeni csatlakozását ellenző Berlinnel és Hágával, ezért megvárja az új holland kormány  beiktatását.

Rompuy együttműködésre szólította fel a pártokat

A román államfővel tartott találkozóján Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, konstruktív együttműködésre, az igazságszolgáltatás függetlenségének és minden intézmény szerepének tiszteletben tartására szólította fel a romániai pártokat.base-rompuy

A tanács elnöke leszögezte, hogy az Európai Bizottság együttműködési és ellenőrzési mechanizmusa (EEM) által júliusban tett javaslatokat meg kell valósítani. 

Az EEM-et azért hozták létre, mert 2007-es uniós csatlakozásakor Románia előtt még számos megoldatlan feladat állt az igazságügyi reform, a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolása területén.

Az EEM az ezeken a területeken elért fejlődést hivatott ellenőrizni. Júliusi jelentésében a testület 32 pontban foglalta össze, hogy mit kell tennie Romániának a jogállamiság, a korrupció elleni küzdelem és az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdésében.

Herman van Rompuy kijelentette: reméli, hogy Romániának még az év vége előtt sikerül ezekben megfelelő előrelépést felmutatnia.

A román elnökkel folytatott megbeszélése után kiadott közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke minden romániai politikai erőt, legyen akár kormányon, akár ellenzékben, mértékletességre és felelősségteljes viselkedésre szólított fel.

Kimaradt?