Svájc felajánlotta, hogy segít rendezni a magyar-örmény viszályt

Svájcnak Magyarországgal és Örményországgal egyaránt barátiak a kapcsolatai, és kész arra, hogy segítséget nyújtson a kialakult feszültség enyhítésében, ha ezt kérik - közölte a svájci külügyminisztérium pénteken.

Martonyi János külügyminiszter múlt hétfőn látogatott el Bernbe; tárgyalásairól később azt mondta, svájci kollégája, Didier Burkhalter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc - amely "hagyományosan közvetítő, semleges ország" - tud is segíteni. Jelenleg az a legfontosabb, hogy megértessék az örményekkel, Magyarország mindig is barátként viszonyult hozzájuk - hangoztatta. Hozzátette: ha ebben tud segíteni Svájc, "akkor mi ezért hálásak vagyunk".

martonyi bukhalter

Két minisztérium is ellenezte Safarov kiadatását

A külügyi és az igazságügyi tárca is mindvégig ellenezte Ramil Safarov átadását Azerbajdzsánnak - közölte az MSZP-s Kovács László pénteken azután, hogy a Külügyminisztériumban betekintett az azeri baltás gyilkos átadásával kapcsolatos iratokba.kovacs

A volt külügyminiszter újságíróknak elmondta: az azeriek már az ítélethozatal előtt kezdeményezték az eljárás átadását, az örmények a kezdettől tiltakoztak ellene.

Tájékoztatása szerint a közigazgatási tárca többször is kinyilvánította, hogy nem tartja helyesnek az ítélet végrehajtásának átengedését, a külügy pedig az átadás kockázataira - köztük az Azerbajdzsán és Örményország közötti fegyveres konfliktus veszélyére - hívta fel a figyelmet.

Az oroszok keményebb fellépést sürgetnek

Keményebb állásfoglalást várnak a Kremltől az oroszországi örmények Ramil Safarov átadása és szabadon engedése ügyében - hangzott el az orosz-örmény baráti közösség szervezésében pénteken zajlott moszkvai tüntetésen.

Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz liberális demokrata párt elnöke ennél is harciasabban fogalmazott a moszkvai 1905-ös orosz forradalomról elnevezett téren tartott megmozduláson. A populista, nacionalista kirohanásairól ismertté vált politikus szerint a kialakult feszültségben és a kaukázusi béke védelmében Örményország csakis Oroszországra számíthat Azerbajdzsánnal szemben. Moszkvától kell tehát olyan védelmet kérnie, mint amilyent a NATO nyújt a tagállamoknak, amennyiben azok területét támadás éri.

Örményország a volt szovjet tagköztársaságok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja Oroszországgal együtt.zsiri

Zsirinovszkij és párttársai mellett számos orosz nacionalista, és hazafias szervezet, üzleti csoport képviselője is megjelent a körülbelül 120 fős tüntetésen, hogy kifejezze szolidaritását. A forradalmi szoborcsoport előtti térre csak a rendőrség biztonsági ellenőrzését követően juthattak be a résztvevők. Az orosz és örmény, valamint hegyi karabahi zászlókat tartó tüntetők mintegy két és félórás megmozdulása békésen zajlott.

Jurij Navojan, a tiltakozást szervező Orosz-Örmény Baráti Közösség elnöke hangsúlyozta: a megmozdulás jelszava "Békét a Kaukázusnak és nemet a rasszizmusra" volt. A szervezet elnöke ugyanakkor megismételte a korábbi vádakat, miszerint Budapest alkut kötött Bakuval, amikor átadta az örmény katonatársát 2004-ben meggyilkoló azeri tisztet. Az amúgy is törékeny kaukázusi béke veszélybe került - mondta, utalva a karabahi konfliktusra.

Kimaradt?