Németh: új esély az RMDSZ bekerülése a román kormányba

A magyar-román kapcsolatokban új esélyt jelent, hogy az RMDSZ a román kormány része lett - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára újságíróknak Kaplonyban csütörtökön. Az államtitkár a községben Szatmár megye polgármestereivel találkozott, majd megtekintette a Károlyi grófok kriptáját.

Az államtitkár elmondta, hogy a két közeljövőbeli választás, a magyar országgyűlési és az európai parlamenti választás volt a téma a kaplonyi találkozón. A részvétel az az eszköz, amellyel "harcolhatunk a jogainkért" - fogalmazott. Hangsúlyozta: minél nagyobb arányban vesznek részt az emberek ezeken a választásokon - "és hál' Istennek nagyon sokan vehetnek részt" -, annál nagyobb esély van arra, hogy a nemzetiségi jogokat érvényesíthetik.

Németh Zsolt új esélynek nevezte a magyar-román kapcsolatokban, hogy az RMDSZ a román kormány része lett. Ha az erdélyi magyarság igényeit sikerül kielégíteni ezzel a kormányzati szerepvállalással, akkor az remélhetőleg kedvezően hat a kétoldalú kapcsolatokra is a jövőben - vélekedett.

Az államtitkár a választási kampánnyal kapcsolatban elmondta: bár vannak kedvezőtlen jelek - mint például a magyar helységnévtáblák lefestése román nemzeti színűre vagy a román médiában az elmúlt napokban tapasztalt magyarellenes hangvétel -, ezek nem tudják érdemben befolyásolni a kétoldalú viszonyt, ha megvan a kellő józanság a meghatározó politikai erőkben. Úgy tűnik, ez a józanság a román kormányban és az RMDSZ vezetőiben is megvan - tette hozzá.

Kimaradt?