Pekingben az amerikai first lady

Élénk érdeklődés övezi Kínában Michelle Obamának, az amerikai elnök feleségének egyhetes látogatását, amely helyi idő szerint csütörtökön délután - Pekingbe érkezésével - megkezdődött. Az amerikai first lady Peng Li-jüannak, Hszi Csin-ping kínai elnök feleségének a meghívására érkezett a kelet-ázsiai országba két lányával és az édesanyjával. A kínai központi média arról tájékoztatott, hogy az amerikai vendégek felkeresik majd az agyaghadseregéről ismert ősi várost, Hsziant és ellátogatnak majd a pandák "szűkebb hazájába", Szecsuanba is.

Az állami Hszinhua hírügynökség külön jegyzetet is szentelt az alkalomnak, utalva rá, hogy bár a felek előre jelezték, politikamentes eseményről van szó, Peking arra számít, hogy "Michelle" - a Hszinhua családneve nélkül említette cikkének címében az elnök feleségét - kínai vizitjével javulhatnak a kínai-amerikai kapcsolatok. A cikkíró sorra veszi a kétoldalú kapcsolatok néhány jellemző momentumát, Washingtont helyenként kritikával illetve, s jelzi, hogy Amerikában a first ladyknek különös diplomáciai szerep jut. Peking ennek tudatában készült a látogatásra. "Ezekkel a hátterében" Michelle útját a hírügynökség különösen is jelentőségteljesnek, a kölcsönös megértést elősegítőnek érzi. A hivatalos tájékoztatások szerint egyébként főleg oktatási és kulturális területek kapnak majd hangsúlyt a következő hét napban.

Washingtonban az úttal kapcsolatos tájékoztatón elhangzott, a first lady távol kívánja tartani magát a politikától, az emberi jogok, a kereskedelmi viták és egyéb nézetkülönbségek megtárgyalását a hivatásos diplomatákra, politikusokra hagyja. Peking ezt örömmel vette.

Michelle Obama és Peng Li-jüan, aki népszerű kínai énekművész, tavaly júniusban találkozott volna azon a kaliforniai birtokon, amelyen az amerikai elnök nem hivatalos látogatáson fogadta partnerét. Ám akkor a Fehér Ház közlése szerint az egyik Obama-lány születésnapja miatt anyja a fővárosban kívánt maradni.

 A kínai közösségi média izgatottan reagált a látogatás hírére és máris számtalan kérdést vetett fel. Köztük például, hogy vajon van-e üzenetértéke annak, hogy Obamáék Szecsuanban tibeti ételeket is kipróbálnak majd, vagy hogy ki fizeti az útját, és hogy vajon feltűnik-e a nyilvánosság előtt Hszi Min-cö a Hszi család 22 éves lánytagja, akit 2010-ben felvettek az amerikai Harvard Egyetemre.

Michelle Obama és a társaságában lévő családtagjai először járnak Kínában. A pekingi út során felkeresnek majd egy középiskolát, a Peking Egyetemen fel is szólal majd az amerikai elnök felesége és természetesen sem a Tiltott Város, sem a Nagy Fal nem marad ki. Az amerikai first lady az elmúlt években két alkalommal látogatott külföldre a férje nélkül. 2010-ben a földrengés sújtotta Haitit, 2011-ben pedig a Dél-Afrikai Köztársaságot és Botswanát kereste fel.

Kimaradt?