Megerősítették: Moszkva csapatokat küldött a Krímbe

Az orosz duma egyik fontos képviselője kimondta szerdán, hogy Moszkva csapatokat küldött a Krímbe, hogy a térség Oroszországhoz csatolásáról kiírt népszavazás idején védelmet biztosítsanak egy esetleges ukrán "fegyveres agresszióval" szemben.

A kijelentés ellentmondani látszik Vlagyimir Putyin elnök és más orosz tisztségviselők azon állításának, hogy az ukrán hadsereg krími létesítményeit az elmúlt tíz napban blokád alá vevő fegyveresek a helyi „önvédelmi erők" tagjai.

„Vannak bizonyos katonai egységek ott, amelyek harcállásokat foglaltak el egy Kijev által indított fegyveres agresszió esetére. (...) Ez nem egy nagyszabású hadművelet" - fejtegette az Eho Moszkvi rádiónak Leonyid Szluckij, a duma FÁK-országokkal foglalkozó bizottságának elnöke. Szluckij kitért az egyenes válasz elől, amikor az újságíró azt kérdezte tőle, hogy az orosz hadsereg egy korlátozott műveletet hajt-e végre a Krímben.

Ezzel szemben azt hangoztatta, hogy „bandita alakulatok" támadhatják meg Ukrajna keleti részét és a Krímet. „Ennél fogva, ebben az esetben, igen, egyes katonai egységek harcállásokat foglaltak el (...), mivel egy ilyen behatolás, különösen a referendum napjaiban és közvetlenül utána, nagyon valószínű" - mondta.

Vasárnap lesz a népszavazás

Viktor Janukovics ukrán elnök február végi bukása után a Krími Autonóm Köztársaságban oroszbarát politikusok vették át a hatalmat. Az orosz fekete-tengeri hadiflotta támaszpontjául szolgáló félszigetet Oroszország részének nyilvánították, és most vasárnapra népszavazást írtak ki döntésük megerősítésére.

A nyugati hatalmak élesen bírálták, hogy az orosz hadsereg "műveleti ellenőrzése" alá vonta a többségében oroszajkúak által lakott félszigetet, és figyelmeztették Putyin elnököt, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot, ezért a referendum eredményét nem fogják elismerni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?