Jövő héten Budapestre látogat Titus Corlăţean külügyminiszter

Jövő héten, szeptember 20-án első alkalommal érkezik hivatalos látogatásra Budapestre a román külügyminiszter, Titus Corlăţean - jelentette be Martonyi János külügyminiszter egy a tárca által szervezett csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Mint mondta, Magyarország nyitott Románia felé, szeretné, ha úgy alakulnának a két ország közötti kapcsolatok, ahogyan 2010-ben elindultak, bízik abban, hogy a jó viszony a "nyugtalanító jelek és belső nehézségek ellenére" folytatható.martonyi corlatean

Szlovákiával kapcsolatban úgy fogalmazott, az országgal "minden szinten jó a kapcsolat". Fontos közös érdekeik vannak, és - különösen Európa és a világ mai helyzetében - ezek erősebbek, mint a megoldandó viták. Úgy kell kezelni a vitákat, hogy azok "ne okozzanak sérelmet az embereknek" - hangoztatta.

A Nyugat-Balkánt illetően kiemelte, Magyarország mindig is bővítéspárti volt, a térség minden országa esetében a bővítési folyamat folytatását, felgyorsítását támogatja. A kétoldalú kapcsolatok azonban nem merülnek ki a bővítés segítésében, Magyarországnak gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is nagyon fontos a régió - közölte. Megjegyezte: nyitottak és készek az elmúlt években jól alakuló magyar-szerb együttműködés folytatására is, és Magyarországra várják a szerb államfőt.{loadposition otp}

Az Európai Unió jelenlegi helyzetéről úgy vélekedett, Magyarországnak az áll érdekében, hogy a tagállamok együtt maradjanak, Európa egységes legyen. Remélhetőleg a válság miatt nem mélyül, nem ölt intézményi formát az árok az euróövezet és az azon kívüli államok között - mondta. A bankunió tervével kapcsolatban kijelentette, rövidesen állást kell foglalni a kérdésben, ezért jelenleg intenzív előkészítő munka folyik annak megállapítására, hogy mi a magyar érdek.

Kimaradt?