Nem keresik tovább a Malajziában lezuhant utasszállító repülőt

Az est beköszöntével felfüggesztették a kutatást a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító repülőgépe után, amely helyi idő szerint szombat hajnalban, mintegy két órával a felszállás után tűnt el. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gép felkutatására irányuló erőfeszítéseket hajnalban újra kezdik - közölte a malajziai légitársaság.

A nemzetközi mentési akció résztvevői szombaton egész nap levegőből és a tengeren is kutattak. Két olajfoltot is láttak ugyan a Dél-kínai-tengeren abban a térségben, ahol a repülő a feltételezések szerint lezuhant, de az est beállta előtt a gép roncsait nem találták meg.

Bo Van Tuan, a vietnámi hadsereg vezérkari főnökének helyettese a vietnámi köztelevíziónak azt mondta, hogy repülőgépeik két olajfoltot is láttak a Dél-kínai-tengeren abban a térségben, ahol a repülő a feltételezések szerint lezuhant. Két, egymástól mintegy 500 méterre párhuzamosan húzódó, 15-20 kilométer hosszúságú olajfolt lebegett a vízen. A vietnámi hadsereg hajókat küldött a helyszínre, hogy megvizsgálják a gyanús foltokat.

A repülőgép fedélzetén 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott. A Malaysia Airlines hosszú órákkal a gép eltűnése után tartott sajtótájékoztatót, és a malajziai Kota Bharu városától mintegy 220 kilométerre keletre jelölte meg az a helyet, ahol a gép eltűnt a radarképernyőkről. A gép ekkor mintegy 11,5 kilométer magasságban repült.

 A kínai polgári légi forgalmi hatóság (CAAC) közlése szerint amikor megszakadt a géppel a kapcsolat, Vietnám légterében tartózkodott, vagyis nem lépett be Kínába, és nem is vette fel a kapcsolatot a kínai légi irányítással.

Ngo Van Phat, a vietnami hadiflotta egyik tengernagya később azt közölte, hogy a malajziai mentőhatóságoktól kapott számítások alapján úgy vélik, a vietnámi Tho Chu sziget térségében, de még malajziai felségvizeken zuhanhatott le a repülőgép.

Kapcsolódók

Kimaradt?