Putyin: nem akarunk háborúzni Ukrajnával

Oroszország csak végső esetben veti be hadseregét Ukrajnában – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Vladimir Putyin. Az orosz államfő először szólalt meg a krími válság kirobbanása óta.

Vladimir Putyin értékelése szerint fegyveres hatalomátvétel, alkotmányellenes államcsíny zajlott le Ukrajnában. Szerinte Janukovics szinte mindenbe belement az ellenzékkel, sohasem adott ki tűzparancsot, sőt arra adott utasítást, hogy a rendőrök vonuljanak vissza Kijevből. Amikor elutazott Harkovba, a hatalmat átvették tőle. Radikálisokat látni Kijev utcáin, még ma is – tette hozzá az orosz államfő.

Ukrán katonák részben visszafoglalták kedden a krími Szevasztopol melletti Belbek katonai repülőtér felszállópályáját, a reptér orosz őrségének figyelmeztető lövései ellenére - közölte egy ukrán internetes oldal kedden. A teksti.org.ua azt írta, hogy a fegyvertelen ukrán katonák saját egységük és Ukrajna zászlaja alatt menetelve próbáltak meg bejutni az oroszok által előző nap elfoglalt leszállópályára. Az ott őrt álló mintegy tucatnyi orosz katona figyelmeztető lövéseket adott le, és figyelmeztette az ukránokat, hogy lőni fognak rájuk, ha folytatják menetelésüket. Az ukránok parancsnoka, Ihor Mamcsur ezredes ekkor tárgyalásba bocsátkozott az orosz fél parancsnokával, s ezt követően sikerült tovább haladniuk. Miközben mindvégig rájuk szegeződtek az oroszok géppuskái és gránátvetői, sikerült visszafoglalniuk a felszállópálya egy részét.

Ha változásra is van szükség, azt alkotmányos eszközökkel kell elérni – mondta Putyin a tájékoztatón. Hozzátette, azokat is megérti a Majdanon, akik radikális változást akarnak.

Az ukrán határnál tartott katonai gyakorlatozás nem függ össze az Ukrajnában zajló eseményekkel, azt korábban is tervezték, de már be is fejeződött, visszahívták a katonákat –közölte Putyin. Hozzátette, most nincs szükség arra, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, de a lehetőséget fenntartják, ez az utolsó lehetőség. Megismételte, hogy Janukovics kért orosz beavatkozást, hogy meg lehessen védeni az embereket.

A nacionalisták, szélsőségesek ellen léptek fel a Krímben, az emberek aggódtak - mondta Putyin, aki hozzátette, fenntartják a jogot, hogy minden eszközzel megvédjék az oroszokat Ukrajnában.

Ha nem akarnak jönni, az az ő dolguk – mondta Putyin azokkal a nyugati országokkal kapcsolatban, amelyek lemondhatják részvételüket a szocsi G8-csúcson. A nyugat által kilátásba helyezett szankciók pedig visszafelé sülhetnek el – tette hozzá.

Az orosz lépések törvényesek voltak, mert Ukrajna legitim elnökének kérésére történtek – fogalmazott az orosz elnök, aki megismételte, hogy Moszkva érdekében áll a krími emberek megvédése. Szerinte ez egy humanitárius küldetés, nem akarnak senkit sem szolgasorba dönteni.

Nem akarunk háborút kezdeni Ukrajnával, az ukrán embereket akarjuk megvédeni – mondta egyre türelmetlenebbül az újságírói kérdésekre Putyint. Arról is beszélt, figyelmeztette Janukovicsot, ne engedje, hogy Kijevben elhatalmasodjon a káosz, de az elnök nem hallgatott rá. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a kijevi mesterlövészek egy ellenzéki párt provokatőrei voltak.

Putyin szerint Janukovics él, és jól van, sőt, tovább fog élni mint a halálhírét terjesztők, de politikai jövője már nincs. Ezt meg  is mondta neki. Arra Putyin nem volt hajlandó válaszolni, hogy Janukovics mit rontott el az elmúlt hetekben, vagy az elnöksége alatt.

Az orosz elnök azt mondta, orosz katonák nem vettek részt a Krímben zajló akciókban, a jelzés nélküli egyenruhában beavatkozókról azt mondta, sok egyenruha hasonlóan néz ki.

Az újságírók kérdésére Putyin elmondta, hogy amennyiben az előző hetekben tapasztalt terror folytatódik, akkor az előrehozott elnökválasztás eredményét sem fogják legitimnek tekinteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?