Külföld

 • Utolsóként a csehek is csatlakoztak a pénzügyi mentőalaphoz

  Milos Zeman új cseh köztársasági elnök szerdán aláírta a Lisszaboni Szerződés kiegészítését, amely létrehozta az új európai "pénzügyi mentőalapot", azaz a bajba jutott euróövezeti országok megsegítésére hivatott Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM).
 • "45 cent a kétnyelvűségért" - felvidéki magyar kampány

  Egy internetes kampány keretében a szlovák közlekedési tárcának címzett kérvények feladására buzdítja támogatóit a vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítéséért küzdő Kétnyelvű Dél-Szlovákia szervezet.
 • Mi a csoda ez az ostoba képtelenség Magyarországról?

  A Magyarországról szóló külföldi sajtóértékelésekről közölt írást a The Guardian online kiadásában szerdán Tibor Fischer.
 • Megtisztítaná a francia politikai életet Francois Hollande

  A korrupció és adócsalás miatt elítéltek teljes kizárását a közéletből, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését ígérte meg egyebek mellett szerdai televíziós beszédében a francia elnök. A törvényjavaslatokat a következő hetekben terjeszti a kormány a parlament elé.
 • Martonyi János: „a ne bántsd a magyart! kívánalomként megmarad"

  Martonyi János szerint a magyar nemzetpolitikában kívánalomként kormányzatoktól függetlenül megmarad a "Ne bántsd a magyart!" elve. Magyarország külügyminiszterével a Krónika című napilap közölt hosszú interjút csütörtöki számában.
 • A Jobbik a FIFA-nál panaszolta be a román szurkolókat

  Fegyelmi eljárás megindítását kérte a Jobbik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA) a Hollandia-Románia világbajnoki selejtező mérkőzésen a román szurkolók által kifüggesztett transzparens miatt - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szilágyi György.
 • Berlusconi Ruby-ja könnyek között kér szót a milanói bíráktól

  A milánói bíróság épületénél tiltakozott csütörtökön Szívtipró Ruby és azt követelte, hogy őt is hallgassák meg a Silvio Berlusconi volt kormányfővel való kapcsolata tisztázása végett. A marokkói születésű Karima El Marough a bíróság bejárata előtti lépcsősoron bejelentette, hogy a róla elnevezett Ruby-per bíróival akar találkozni. "El akarom mondani az igazságot" - hangoztatta.
 • Zsidó Világkongresszus: drámaian nőtt a magyar antiszemitizmus

  A Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke szerint Magyarországon drámai mértékben emelkedett az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma 2010 óta, és emiatt határozottabb kormányzati fellépést sürget.
 • Tíz éven belül az USA visszaadja egy okinavai bázisát

  Az Egyesült Államok hadserege 2022-ig visszaadja az okinavai Futenma légi támaszpont területét a helyi kormányzatnak  - jelentette be pénteken Abe Sindzó japán kormányfő több további intézkedés mellett, amely a szigetország legdélebbi prefektúrájában való amerikai katonai jelenlét csökkentésére vonatkozik.
 • Phenjan már nem szavatolja a nagykövetségek biztonságát

  Észak-Korea azt javasolja a Phenjanban nagykövetséget üzemeltető országoknak, hogy vegyék fontolóra missziójuk evakuálását – közölte a phenjani orosz nagykövetség szóvivője, Gyenisz Szamszonov.  Az orosz fél tudomásul vette a javaslatot – mondta Szamszonov, hozzátéve: egyelőre nem született döntés, és az orosz nagykövetség a szokásosnak megfelelően működik.
 • "A történelem legnagyobb internetes csatájára” készülnek Izraelben

  „A történelem legnagyobb internetes csatájának” megindításával fenyegetőznek nemzetközi hackerek, akik vasárnap kibertámadást akarnak kibontakoztatni Izrael ellen.
 • Orosz gépek fotózzák le a magyar és román haditechnikát

  A Nyitott Égbolt Szerződés alapján orosz ellenőrök megfigyelő repüléseket hajtanak végre vasárnaptól szombatig Magyarország és Románia felett, illetve ugyanebben az időszakban francia és amerikai ellenőrök Oroszország légterében végeznek megfigyelő repüléseket – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.
 • Győzelemre állnak az izraeli honlapok a hackerek ellen

  Ellenállnak az izraeli kormányzati honlapok a hackerek folyamatos támadásainak az Anonymus csoport vasárnapra meghirdetett kibercsatájában. Kormányközeli izraeli hackerek ellentámadásba lendültek és feltörték az OpIsrael szerverét, ahova kitűzték a zsidó állam zászlaját.
 • Ferenc pápa birtokba vette a lateráni Szent János bazilikát

  Az egyháztól eltávolodottakhoz szólt Ferenc pápa, amikor Róma püspökeként vasárnap a lateráni Szent János bazilikában mutatott be szentmisét és ezzel jelképesen elfoglalta a római főegyházmegye székesegyházát. Ferenc pápa nyitott autóval körbejárta a lateráni Szent János bazilika előtti teret, ahol tízezrek üdvözölték. A szél lefújta a fejéről a fehér pápai sapkát, így enélkül folytatta.
 • Merkel: aggasztó a német alapítványok oroszországi korlátozása

  Aggasztó, hogy Oroszországban korlátozzák német alapítványok munkáját - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Hannoverben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: kormánya reméli, hogy a jövőben szabadon működhetnek az alapítványok Oroszországban, és semmi sem gátolja a civil társadalom fejlődését.
 • Újabb 1,7 millió diplomáciai iratot tett közzé a WikiLeaks

  Újabb hatalmas mennyiségű, ezúttal a 70-es évekre vonatkozó amerikai diplomáciai iratot tett közzé hétfőn a WikiLeaks kiszivárogtató portál. Az anyagok a Kissinger-sürgönyök gyűjtőcímet kapták.
 • Katonai tiszteletadással temetik Margaret Thatchert

  Teljes katonai tiszteletadással vesznek végső búcsút Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől. Thatcher hétfőn, életének 87. esztendejében hunyt el agyvérzés következtében.
 • Elfogadta a magyar országgyűlés a választási törvényt

  A magyar országgyűlés hétfőn módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját - az államfő beadványa nyomán - januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság.
 • Tizenhárom embert ölt meg egy 60 éves szerb ámokfutó

  Könyörtelen vérengzésbe kezdett egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében fekvő Velika Ivanča faluban  – jelentette kedd reggel a szerbiai Pink TV. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint nyolcan haltak meg a támadásban, más források azonban tizenháromra teszik a halottak számát.
 • Gyalogos zarándoklat indult Budapestről a csíksomlyói búcsúba

  Elindult a hagyományos gyalogos zarándoklat kedd reggel Budapestről, a csoport a tervek szerint május 17-én estére ér az erdélyi Csíksomlyóra, ahol másnap részt vesznek a pünkösdi búcsún.