Tömeggyilkossággal vádolják Viktor Janukovicsot

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség - közölte Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy Janukovicsot tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni.

A posztjáról eltávolított államfő hollétéről különböző értesülések látnak napvilágot az ukrán médiában. Elterjedt a híre, hogy állítólag a Krím-félszigeten van, ahol már őrizetbe is vették. Ezt azonban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg.

Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra.

Avakov Facebook-oldalán tájékoztatta az ukrán lakosságot mindazokról az információkról, amelyek Janukovivcs menekülésével kapcsolatban állnak. Eszerint Janukovics Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült. Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média ismertetett, majd helikoptereken a donyecki repülőtérre utazott. Megérkezve átszállt kíséretével két chartergépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy elhagyják az országot Oroszország irányába.

Ezt követően autókonvojban a Krím-félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban. Janukovics - értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával - sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott. "Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg" - írta Avakov. Testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics írásba adta, hogy lemond az államfőnek járő őrségről, majd maradék testőreivel és Klujevvel együtt ismeretlen irányba távozott.

Kimaradt?