Másfél millióan tüntettek Katalónia függetlenségéért

Körülbelül másfél millió ember tüntetett békésen kedden Barcelonában Katalónia függetlenségéért. A demonstrálók azzal vádolják a spanyol központi kormányt, hogy belerántja a válságba az országos átlagnál gazdagabb északkeleti autonóm közösséget.katalonia

A tüntetést Katalónia Napja alkalmából szervezték meg, és a becslést a résztvevők számáról egy rendőrségi szóvivő közölte. Körülbelül ezer autóbusz szállította a tüntetőket a régió legkülönbözőbb pontjairól a székhelyre.

A város központjában, a katalán zászlókkal fellobogózott Katalónia téren felállítottak egy hatalmas zászlót, amire angolul ezt írták: "Katalónia lesz Európa következő független állama".

A spanyoltól különböző nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok egyre inkább úgy érzik, hogy Madrid mostohán bánik velük. Artur Mas, Katalónia elnöke el akarja érni a központi kormánnyal folytatandó tárgyalásokon, hogy a régió emelhesse az adókat, és ezek bevételeit maga költhesse el.

A munkanélküliség országos átlagban 20 százalékos. A válság miatt és nemzetközi pénzügyi segítségért cserébe Spanyolország megszorító intézkedéseket vezetett be. A katalánok úgy érzik, az ő gazdasági helyzetük nem indokolná ezeket az intézkedéseket, és ők többet adnak a közösbe, mint amennyit kapnak az ország többi részétől. Katalónia gazdasága nagyobb, mint Portugáliáé, a spanyol össztermék ötödét teszi ki.

Kimaradt?