A bombázás évfordulóján neonácik ellen tüntettek Drezdában

Neonáci felvonulás ellen tüntettek Drezdában szerdán a német várost romba döntő szövetséges bombázás 69. évfordulójának előestéjén. A drezdai belvárosban fáklyákkal felvonuló mintegy 350 neonáci ellen több mint ezren demonstráltak egyebek között a szakszervezetek, az evangélikus egyház és a városvezetés felhívására.

Neonáci csoportok csütörtökre, a bombatámadások megkezdésének évfordulójára is bejelentettek felvonulást. Az úgynevezett gyászmenetet a belvárosban tervezték megtartani, de csak a főpályaudvar térségére kaptak engedélyt. Az ellentüntetők csütörtökön várhatóan több tízezren lesznek, élőlánccal demonstrálnak majd a szélsőjobboldali eszmék ellen. A rend fenntartására 3 ezer rendőrt vonnak össze Szászország tartományi fővárosába.

A drezdai bombázás évfordulóján a tartományi parlamentben képviselettel rendelkező szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) és más neonáci szellemiségű csoportok minden évben felvonulást rendeznek, amelyet rendszerint ellentüntetők jóval nagyobb létszámú csoportja próbál megakadályozni.

A második világháború végén, 1945. február 13-án és 14-én az angolszász szövetségesek több hullámban bombázták Drezdát. A számos történész szerint értelmetlen, katonai, stratégiai előnyt nem eredményező támadásoknak nagyjából 25 ezer polgári áldozata volt, többségük megégett vagy megfulladt a gyújtóbombák keltette tűzviharokban.

Kimaradt?