Putyin és Hszi Csin-ping elítélte a külső beavatkozást Ukrajna belügyeibe

Határozottan elítélte az Ukrajna belügyeibe való "külső beavatkozást" Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök - tájékoztatott Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a két államfőnek a szocsi téli olimpia helyszínén csütörtökön tartott tárgyalásáról. A kínai államfő részt vesz a játékok pénteki nyitóünnepségén.

Peszkov szerint az ukrán helyzettel kapcsolatos, a külföldi beavatkozást elítélő, igen kemény állásfoglalást "a kínai fél nyilvánította ki és azt az orosz fél támogatta".

Szíria kapcsán Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország és Kína közösen sokat tett a válság megoldásának békés mederbe tereléséért, és ezentúl is mindent elkövet a nemzetközi biztonságért. Továbbra is szorosan egyeztetnek a nemzetközi és regionális kérdésekben, beleértve Szíria ügyét is - tette hozzá Peszkov.

Moszkva és Peking többször megakadályozták korábban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét elítélő és büntető határozat szülessen. Abban is fontos szerepük volt, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei végül nem intéztek katonai csapást a vegyi fegyverekkel rendelkező damaszkuszi rezsim ellen. A szíriai tömegpusztító fegyverek biztonságos elszállításában Oroszország és Kína is közreműködik.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping videokonferencián kapcsolatba lépett a Nagy Péter orosz atommeghajtású nehézcirkálónak és annak a kínai fregattnak a parancsnokaival, amelyek dán és norvég hadihajókkal együtt január végén a Földközi-tengeren biztosították a szíriai vegyi fegyverek második szállítmányának elvitelét a közel-keleti országból.  

Az orosz elnök szóvivője azt is bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin az idén két alkalommal látogat Kínába.

Az orosz államfő a nap folyamán Szocsiban tárgyalt Emomalii Rahmon tádzsik államfővel is. Az eseményen a két ország képviselői aláírták a tádzsikisztáni orosz katonai bázis státusáról és az orosz katonai egységek tartózkodásáról 2012 októberében megszületett és azóta a két ország parlamentjei által jóváhagyott megállapodásról szóló jegyzőkönyvet.     

Oroszország legnagyobb külföldi, szárazföldi katonai bázisának különböző laktanyái a tádzsik főváros, Dusanbe, valamint Kurgan-Tyube és Kuljab városoknál helyezkednek el. Körülbelül 6 ezer katona szolgál azokban, és Oroszország legalább 2042-ig használhatja a bázist.

Kimaradt?