Egyelőre nem állítják fel a német megszállás emlékművét Budapesten

Visszakozott a magyar kormány: a választásokig biztos nem állítják fel a birodalmi sasos emlékművet a Szabadság téren, írta a Népszabadság.

A váratlan fordulatról az Index megkérdezte a miniszterelnöki hivatal sajtóirodáját, ahol azt mondták, sajtóértesüléseket nem kommentálnak. Emlékeztettek arra is, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár és a Zsidó Közösségi Kerekasztal csütörtökön találkozik ebben az ügyben.

Rogán Antal kedd délben cáfolta a Népszabadság azon értesülését, hogy a döntésről már őt is tájékoztatták. „Sem szóban, sem írásban nem kaptam tájékoztatást az ügyről” – mondta a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a polgármester, aki az emlékmű helyét biztosító V. kerület képviselőjeként részese a folyamatnak.

A lap mindenesetre úgy tudja, Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot, részben mert várhatóan mégsem készülne el az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkottfenyegetése késztette a halasztásra. Az emlékmű felállításának tervét hivatalosan nem törölték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?