Nem csitul az erőszak: több tucat halott iraki merényletekben

Több merényletben legalább 52 ember meghalt, mintegy 250 pedig megsebesült vasárnap Irakban; augusztus közepe óta ez volt a legvéresebb nap az országban.

A BBC beszámolója szerint mintegy 11 katona vesztett életét az iraki főváros, Bagdad közelében, amikor fegyveresek és egy öngyilkos merénylő rajtaütött egy katonai támaszponton. A halálos áldozatok mellett hét katona megsérült.

A legtöbb halálos áldozattal, egyes hírek szerint 14, más források szerint 16 halottal járó merénylet az ország déli részén, Amára városban történt. Itt mintegy hatvan ember sebesült meg. Az első pokolgép egy zsúfolt piacon robbant, s ezt nem sokkal később követte a második - épp akkor, amikor a mentőalakulatok megérkeztek segítséget nyújtani.kirkuk

Az északi Kirkuk város közelében lévő katonai bázisnál egy parkolóban várakozó újoncok mellett lépett működésbe egy robbanószerkezet. Az embereket egy állami olajvállalathoz toborozták rendőri feladatok ellátására. Az újoncok szunnita muzulmánok voltak. A hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezetet vádolták a merénylet elkövetésével. Itt heten haltak meg, és tizenketten megsebesültek.

A fővárostól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk szunnita arabok, kurdok, törökök és más nemzetiségek által vegyesen lakott, az észak-iraki kurd autonóm területen éppen csak kívül eső város. Körzetében jelentős olajmezők vannak, sorsa az egyik legvitatottabb kérdés Irakban. Az ország központjától még északabbra fekvő Tuz-Harmatúban három merényletben négyen meghaltak, 31-en megsebesültek - közölte a helyi polgármester. Tell-Áfárban autóban robbant pokolgép, itt két ember meghalt, hét megsebesült.

Szamarra városától délre a biztonsági erők két tagja - egyikük egy tábornok - meghalt, amikor egy járműben elhelyezett robbanószerkezet lépett működésbe. Ketten megsebesültek.
Egy másik helyszínen, a fővárostól délre 300 kilométerre fekvő Násziríjában pokolgép robbant a francia tiszteletbeli konzul hivatalának közelében. Egy ember meghalt, egy másik megsebesült, őt kórházban ápolják. A robbanószerkezetet a képviselet közelében leállított autóban helyezték el. A tiszteletbeli konzul a robbanás idején nem tartózkodott hivatalában. {loadposition OTP}

Ugyanebben a városban egy szállodánál parkoló autóban is pokolgép lépett működésbe. A helyi kórház és egy biztonsági forrás szerint ketten meghaltak, ketten megsebesültek. Ezen a területen eddig viszonylagos nyugalom honolt, bár az év elején síita zarándokok ellen bombamerényletet követtek el.

Dél-Irak legjelentősebb városában, Bászrában három ember meghalt, húsz másik pedig megsebesült egy járműben elrejtett pokolgép robbanásában - közölték egészségügyi és biztonsági források.
Irakban ugyan jelentősen csökkent az erőszakos cselekmények száma a 2006-2007-es évekhez képest, ám ezek még mindig hozzátartoznak a hétköznapokhoz. Az országban hónapok óta súlyos politikai válság van, amit vallási alapú feszültségek súlyosbítanak.

Kimaradt?