A brit pártok közös frontot nyitnak a bevándorlók ellen

A brit Munkáspárt szerint is meg kell fontolni az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás szabályozását, legalábbis azok esetében, akiknek nincs biztos állásuk a célországban - mondta pénteken a legnagyobb baloldali brit parlamenti párt egyik vezető tisztviselője. Chuka Umunna, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának üzleti ügyekért felelős tagja - a Labour fiatal politikusi nemzedékének egyik legtekintélyesebb képviselője - a BBC televízió politikai vitaműsorában kijelentette: az EU alapítói az unión belüli szabad mozgás alapelvét "a munkavállalók, és nem az álláskeresők szabad mozgására értették".

Ugyanakkor az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding élesen bírálta a brit politikusokat, akik - szavai szerint - a hazai problémákról igyekeznek elterelni a figyelmet az EU-munkavállalókkal szembeni retorikával.

Chuka Umunna a BBC-műsorban kijelentette: a Munkáspárt vezette akkori kormány hibát követett el, amikor az EU 2004-es bővítése után nem alkalmazta az új közép- és kelet-európai tagországok munkavállalóival szemben az átmeneti munkavállalási korlátozásokat. A politikus szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy Nagy-Britanniába túl sok alacsony képesítésű munkavállaló érkezett. Umunna ennél is kirívóbb jelenségnek nevezte, hogy nagyon sok magas képesítésű külföldi EU-munkavállaló tölt be alacsony szakképzettséget igénylő állást a brit munkapiacon.

Az álláskeresők mozgásának szabályozásával kapcsolatos munkáspárti elképzeléseket a Labour képviselője nem részletezte, csak annyit mondott, hogy a Munkáspárt már felvette a kapcsolatot ebben az ügyben uniós "partnereivel". Az elmúlt hetekben a Munkáspárt más politikusai is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy annak idején nem kellett volna korlátozás nélkül beengedni a keleti EU-tagországok munkavállalóit.

A Labour egyik legtekintélyesebb veteránja, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter néhány hete egy lapinterjúban ezt a döntést "látványos hibának" minősítette. Nem sokkal később, a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: a Munkáspárt vezette előző brit kormány elhibázta a bevándorlás kezelését, és ezt ő "mélységesen" sajnálja, mert "az ilyen mértékű" tévedések aláássák a kormányba vetett bizalmat. Az akkori munkáspárti brit kormány évi 5-13 ezer keleti EU-munkavállaló nagy-britanniai betelepülésével számolt, ám a 2004-es bővítés után voltak olyan évek, amikor 200 ezernél többen érkeztek Kelet-Európából.

A brit Munkáspárt és a kormányzó Konzervatív Párt álláspontja egyre közelebb kerül egymáshoz az unión belüli szabad munkaerő-áramlás szabályozásának kérdésében.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök a BBC televíziónak adott múlt hétvégi évindító nyilatkozatában kijelentette, hogy az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű "népvándorlással", amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult. Cameron szerint ezért szükséges az unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályozásának átalakítása.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke ugyanakkor egy online vitafórumon pénteken kijelentette: a hivatalos statisztikák alapján "mítosz" az az állítás, hogy Nagy-Britanniát elözönlötték volna a külföldi EU-munkavállalók. Reding szerint ezt a témát a brit kormány valószínűleg "azért erőlteti, hogy az emberek ne Nagy-Britannia valós problémáiról beszéljenek". A tények és a számok alapján "egyszerűen nem igaz, és ezt mindannyian tudjuk", hogy a Nagy-Britanniát "állítólag elözönlő külföldiek munkahelyektől, szociális ellátástól fosztják meg" a brit állampolgárokat - tette hozzá. A vezető uniós tisztviselő szerint elemzések bizonyítják, hogy a külföldi EU-munkavállalók többel járulnak hozzá a brit társadalombiztosítási kasszához, mint amennyit abból igénybe vesznek.

London az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási intézkedések miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal is, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit politikusok.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció sorra jelenti be a külföldi EU-munkavállalókra vonatkozó szigorítási terveket, amelyek közül több az év első napján életbe is lépett. A uniós országokból érkezők például nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában immár nem igényelhetnek álláskeresőknek járó szociális juttatásokat, és a három hónap leteltével is legfeljebb hat hónapig kérhetnek ilyen jellegű támogatást.

Kimaradt?