Magyar nagykövet: csak ötlet volt az erdélyi földvásárlás

Cáfolta a budapesti Külügyminisztérium a Népszabadságnak az hírt, amely szerint a magyar állam földvásárlásra készül Erdélyben, az európai uniós moratórium január elsejei lejártával. Ezt a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja nyilatkozta a Krónikának az év első napjaiban megjelent interjúban.

A Népszabadság megkereste a mezőgazdasági attasét, hogy részleteket kérjen a kormány erdélyi földvásárlási programjáról, de Szabó József Andor azt mondta, nem nyilatkozhat, és a nagykövethez irányította a lap munkatársát. Zákonyi Botond közölte: nem kommentálja a cikket, már csak azért sem, mert az attasé nem adott interjút a Krónikának. A nagykövetség ezért helyreigazítást kér a napilaptól.

Zákonyi szerint egy marosvásárhelyi, zártkörű rendezvényen, még decemberben ötletként felmerült a földvásárlás, de ilyen kormányprogram nincs. A Krónika-interjút aláíró Szucher Ervin azonban ragaszkodik ahhoz, hogy volt interjú, és Népszabadságnak le is játszotta telefonon a beszélgetés felvételét.

Egy neve elhallgatását kérő, befolyásos erdélyi politikus a magyarországi lapnak nyilatkozva rámutatott: folyamatosan zajlanak egyeztetések a magyarországi és az erdélyi magyar politikusok között a földek és erdők magyar kézben tartásáról, de erről nem kell nyíltan beszélni. „Egy ilyen nyilatkozat után szó sem lehet semmiféle állami földvásárlásról” – magyarázta.

Kimaradt?