Külföld

 • Szexvita a kormány és az egyház között Horvátországban

  Horvátországban valóságos "hidegháborúba" keveredett a katolikus egyház a szociáldemokrata kormánnyal az iskolai szexuális felvilágosítás bevezetése miatt – adta hírül a horvát média csütörtökön. A kormány középkori nézetekkel vádolja az egyházat, és felszólítja arra, hogy tartsa magát távol az oktatáspolitikától.
 • Egyelőre elbukott az előzetes regisztráció Magyarországon

  Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.
 • Otthon lábadozik a 95 éves Nelson Mandela

  Nelson Mandela, Dél-Afrika korábbi elnöke hosszas kórházi kezelés után otthonában lábadozik –számolt be róla a CNN pénteken. Unokája, Zaziwe Manaway mesélt a lapnak arról, hogy a 95 éves Mandela hallja a közelgő halálával kapcsolatos híreszteléseket, melyek az utóbbi napokban szárnyra kaptak az interneten.
 • Élve fejeztek le egy felvidéki magyar férfit Szlovákiában

  A szlovák rendőrség szóvivője szerint élve fejeztek le egy magyar férfit, akit a galántai járásban, egy üzemen kívül helyezett vágóhídnál találtak meg még csütörtökön.
 • Furcsa hagyomány: lisztháborút vívtak Spanyolországban

  Három tonna liszttel és több ezer tojással vívtak csatát pénteken egy spanyolországi kisvárosban az Els Enfarinats (lisztemberek) ünnepén.
 • Tömegtüntetések a nők védelmében Indiában

  Részvétét nyilvánította Manmohan Szingh indiai miniszterelnök szombaton a csoportos nemi erőszak áldozatául esett indiai diáklány családjának és barátainak. A lány halálhírére újabb tüntetéseket tartottak az országban.
 • Az új alkotmánnyal lezárul az átmeneti időszak Egyiptomban

  A hosszúra nyúlt politikai átmeneti időszak lezárását jelenti, hogy népszavazás útján elfogadták az új egyiptomi alkotmányt, amely "mindenki számára szavatolja a jogi egyenlőséget" - jelentette ki szombaton Kairóban a szenátus előtt Mohamed Murszi államfő.
 • Hugo Chávez egészségi állapota „törékeny”

  Újabb komplikációk léptek fel december 11-i műtétje után a légúti fertőzéssel küszködő Hugo Chávez venezuelai elnöknél, jelentette be Nicolas Maduro alelnök egy tévéüzenetben vasárnap. Madura azután beszélt a televízióban, hogy meglátogatta a kórházban fekvő államfőt Havannában.
 • Vérrög miatt kórházba szállították Hillary Clintont

  Kórházba szállították vasárnap Hillary Clinton leköszönő amerikai külügyminisztert New Yorkban, miután egy orvosi vizsgálaton vérrögöt fedeztek fel a szervezetében.
 • Írország veszi át január elsejétől az EU elnökségét

  2013. január 1-jén Írország veszi át Ciprustól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Stabilitás, munkahelyteremtés, növekedés - ezek határozzák meg az ír uniós elnökség, 2013 első félévének programját.
 • Életükben először szilvesztereztek az észak-koreaiak

  Az életszínvonal emelését nevezte az új év legfontosabb feladatának a kommunista Észak-Korea vezetője, aki először mondott újévi köszöntőt a televízióban. Ilyen üzenet utoljára 19 évvel ezelőtt hangzott el, mert az új vezető, Kim Dzsong Un apja egyszer sem fordult ebben a formában a lakossághoz.
 • Áder újévi üzenete: sohase adjuk föl álmainkat!

  Az egymásnak megadott tiszteletről, a jövőért viselt felelősségről, a közös siker öröméről, valamint a talpraállás és egymás teljesítménye megbecsülésének fontosságáról beszélt Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőjében, amelyben mindenkit arra buzdított, sohase adja föl álmait.
 • A pápa békét kért az egész világnak az újévi szentmisén

  A fegyverek, de főleg a társadalmi egyenlőtlenségek okozta konfliktusok helyett békét kért az egész világnak XVI. Benedek a január elsejei béke világnapon bemutatott szentmisén.
 • A francia fiatalok 1200 autó felgyújtásával búcsúztatták az évet

  Szilveszter éjszakáján Franciaországban ismét felgyújtottak közel 1200 autót – közölte kedd este Manuel Valls belügyminiszter. Közlése szerint ez a sajnálatos hagyomány mit sem változott az elmúlt években, annak ellenére, hogy Nicolas Sarkozy volt elnök konzervatív kormánya néhány éve úgy döntött, nem tesz közzé hasonló adatokat, hogy ezzel is megpróbálja visszaszorítani az ilyen garázda bűncselekményeket.
 • Hétezer elítélt kapott amnesztiát a cseh állam 20. évfordulóján

  Több mint hétezer elítélt, a csehországi bebörtönzöttek majdnem egyharmada kerül szabadlábra Václav Klaus cseh államfő közkegyelme révén. Klaus az önálló Csehország megalakulásának 20. évfordulója alkalmából újévkor hirdetett részleges közkegyelmet, amely szerdán lépett életbe. Az amnesztiarendeletet a hatályos szabályok szerint Petr Necas miniszterelnök is aláírta.
 • Hillary Clinton elhagyhatta a kórházat

  Hillary Clinton amerikai külügyminisztert szerdán hazaengedték a kórházból, ahol négy napon át egy, a fejében talált vérrög miatt kezelték - közölte szerdán az amerikai diplomáciai tárca.
 • Újrakezdődött a tanítás a newtowni iskola tanulói számára

  Újrakezdődött a tanítás csütörtökön annak connecticuti iskolának a tanulói számára, amelyben egy fegyveres decemberben 20 gyerekkel és 6 felnőttel végzett.
 • Putyin állampolgárságot adományozott Depardieu-nek

  Állampolgárságot adományozott Gérard Depardieu francia színésznek Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az erről szóló rövid közlemény csütörtökön a Kreml honlapján jelent meg.