Erdélyből eddig 43 ezren regisztráltak a választásokra

Az idén csaknem 94 ezer regisztrációs kérelem érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI) a tavaszi országgyűlési választásokra a határon túl élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároktól. A regisztráció a levélben szavazáshoz szükséges.

Az NVI hivatalos oldalán közzétett tájékoztató szerint a legtöbben Romániából és Szerbiából kérték felvételüket a választási névjegyzékbe, előbbiek mintegy 43 ezren, utóbbiak pedig több mint 17 ezren.

Az érintettek augusztus 1-je óta kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat postai úton, november 1-je óta pedig ezt már az interneten (ügyfélkapun vagy a választási iroda hivatalos honlapján, az nvi.hu-n keresztül is kezdeményezhetik.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot - köztük a szavazólapot - a választópolgárhoz, aki a voksát levélben adhatja le.

A regisztráció tíz évig érvényes, és automatikusan meghosszabbodik, ha valaki részt vesz egy választáson, vagy ha az adatait frissíti, módosítja.

A köztársasági elnök a január 6. és március 16. közötti időszakban tűzheti ki a jövő évi országgyűlési választások idejét a jogszabályok értelmében. Az immár egyfordulós választásra a következő időpontok jöhetnek szóba: április 6., április 13., április 27., május 4., május 11., május 18. és május 25.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?