Tenger alatti kábelrendszerről is szerzett adatokat a NSA

Az informatikai hírszerzéssel foglalkozó amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatokat szerzett a Nyugat-Európát a Közel-Kelettel és Délkelet-Ázsiával összekötő tenger alatti kábelhálózatról, amely az internes adatfolyam egy jelentős részét továbbítja - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hírmagazin szerint az NSA egy februári keltezésű, szigorúan titkos minősítésű jelentése alapján az ügynökség szakemberei bejutottak az SEA-ME-WE 4 (South East Asia-Middle East-Western Europe 4) nevű kábelrendszert üzemeltető társaság belső hálózatába, és a rendszer technikai felépítéséről szóló dokumentumokat szereztek meg. Ez csak az első lépés volt, az ügynökség további műveleteket tervez, hogy bővítse az ismereteit az SEA-ME-WE 4-ről és más kábelrendszerekről.

Az optikaikábel-hálózat Marseille-től indul és Szingapúrig tart. Az üzemeltető konzorcium tagja egyebek között a részben francia állami tulajdonban álló Orange és a Telecom Italia Sparkle nevű leányvállalata. A műveletet a különleges informatikai támadásokra szakosodott, úgynevezett méretre szabott hozzáférési műveletek egysége (Tailored Access Operations, TAO) hajtotta végre.

A Der Spiegel szerint a TAO-nál többnyire az NSA-alkalmazottak átlagánál jóval fiatalabb szakemberek dolgoznak. A befelé forduló, szakmájukban elmélyülő informatikusokkal kapcsolatban használt nerd elnevezést alkalmazva hozzátették, hogy a TAO-nál dolgozó fiatalok "úgy néznek ki, mint a nerdök, és azok is. Küldetésük: számítógépes hálózatok feltörése, manipulálása és az adatok kibányászása."

Az NSA amerikai hackerkonferenciákon toborozza a munkatársakat, ami sikeres stratégia, ezt mutatja, hogy a TAO az ügynökség leggyorsabban bővülő egységei között van - írta a Der Spiegel.

Kimaradt?