Külföld

 • Merkel telefonon kérte számon Obamától a titkos adatgyűjtést

  Tájékoztatást ígért az amerikai hírszerző szervek adatgyűjtési gyakorlatáról Barack Obama Angela Merkelnek. Washingtoni és berlini közlés szerint az amerikai elnök és a német kancellár szerda késő este folytatott telefonbeszélgetést.

 • Különválasztják a férfi és női tüntetőket a Tahrír téren

  Csaknem száz, a kairói Tahrír téren és környékén történt szexuális támadásról számolt be szerdán a Human RightsWatch (HRW) emberi jogi szervezet az egyiptomi elnök elleni tüntetések kísérőjelenségeként. Pár napja egy csoport férfi erőszakolt meg egy holland nőt a kairói Tahrir téren, a tüntetések fő helyszínén.

 • Sógor Csaba: a Tavares-jelentés az erdélyi magyaroknak is jól foghat

  Az RMDSZ két európai parlamenti képviselője közül Sógor Csaba nemmel szavazott szerdán a magyar kormányt elmarasztaló Tavares-jelentésre, Winkler Gyula pedig objektív okokból nem vett részt a szavazáson – tudta meg a maszol.ro.

 • Szerda délután 6-kor lejár az egyiptomi hadsereg ultimátuma

  Rendkívül feszült helyzet alakult ki szerda reggelre Egyiptomban. Az államfő és az ellenzék, valamint a hadsereg között nem közeledtek az álláspontok. Megfigyelők szerint egyre nagyobb a katonai beavatkozás valószínűsége. Kairóban egész éjszaka folytatódtak a fegyveres összecsapások, amelyek legkevesebb 22 halálos áldozatot követeltek.

 • Elfogadta az Európai Parlament a Tavares-jelentést

  Elfogadta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést. A 701 képviselő jelenlétében 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumnak az a fő megállapítása, hogy Magyarország eltávolodott az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől.

   

 • Nemsokára szabadulhat a börtönből Karadzsics jobbkeze

  Jó magaviselet miatt kedvezménnyel szabadul a börtönből Momcilo Krajisnik volt boszniai szerb parlamenti elnök, akit a 90-es években Boszniában elkövetett háborús bűntettekért 20 év szabadságvesztésre ítélt a hágai Nemzetközi Törvényszék.

 • Kényszerleszállás Bécsben: Snowdent gyanították a bolíviai elnök gépén

  Bécsben kényszerült leszállásra szerda hajnalban a bolíviai elnök Moszkvából hazafelé tartó repülőgépe, miután Franciaország és Portugália megtagadta az átrepülési engedélyt. A bolíviai külügyminiszter szerint Párizs és Lisszabon azzal a gyanúval tagadta meg a légtérhasználati engedélyt, hogy az Evo Morales elnököt szállító gép fedélzetén tartózkodik Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus.

   

 • Tizennégy gyerek rekedt egy mecset romjai alá Indonéziában

  Legalább huszonkét ember meghalt és kétszáztízen megsérültek Indonéziában egy 6,1-es erősségű földrengésben, ami több ezer házat döntött romba. A mentőcsapatok jelenleg nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kiszabadítsák a romok alól a sebesülteket, köztük egy összeomlott mecset alá szorult tizennégy gyereket, írja a BBC.

 • Budapest: a Tavares-jelentés az európai integrációt veszélyezteti

  A Tavares-jelentés elfogadása veszélyt jelentene az európai integráció fejlődésére - állapítja meg az a memorandum, amelyet a magyar kormány tett közzé az Európai Parlamentben (EP) annak a plenáris vitának a kapcsán, amelyet az alapvető jogok magyarországi helyzetéről Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített előterjesztésről folytattak le kedden Strasbourgban.

   

 • Viharos vita az EP-ben a Tavares-jelentésről

  Igazságtalannak és bántónak nevezte kedd délután az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Orbán Viktor a Magyarországot „szégyenpadra ültető” Tavares-jelentést, ugyanis az nyíltan kettős mércét alkalmaz, és lebecsüli azt a hatalmas munkát, amit a magyarok végeztek az ország megújítása érdekében.

 • Már csak Ferenc pápa aláírása hiányzik II. János Pál szentté avatásához

  Minden készen áll II. János Pál szentté avatására - jelentette be kedden a vatikáni Szentté Avatási Kongregáció, mely csodának nyilvánította a 2005-ben elhunyt pápa közbenjárásával történt újabb gyógyulást.

 • Felfüggesztette az EP a szélsőjobbos Marine Le Pen mentelmi jogát

  A francia igazságügyi minisztérium kérésére megszavazta Marine Le Pen francia szélsőjobboldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kedden az Európai Parlament.

 • Tusványosi témák: magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán

  A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között - jelentette ki kedden Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Otthagyja a csukcsföldi parlament elnöki székét Roman Abramovics

  Roman Abramovics orosz milliárdos, a londoni Chelsea futballkub tulajdonosa lemondott az oroszországi Csukcsföld parlamenti elnökének posztjáról  - erősítette meg kedden a regionális törvényhozás sajtószolgálata.

 • Átírják a horvát tankönyvek egy részét az EU-tagság miatt

  Átírják a horvát tankönyvek egy részét, azokban ősztől az ország már mint az Európai Unió tagállama szerepel.

   

 • „Új fejezet” nyílik a magyar–szlovák közös történelemben?

  Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-szlovák kormányzati csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. A két kabinet képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak, amelyek Orbán Viktor szavai szerint új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében.

 • George Pataki bocsátotta útra a gyökereiket kereső amerikai magyarokat

  A washingtoni székhelyű Kossuth Alapítvány másodszorra szervezi meg a ReConnect Hungary nevű programot, amelynek keretében tizennégy, Magyarországgal aktív kapcsolatot eddig nem ápoló, de gyökereik iránt érdeklődő amerikai és kanadai fiatal látogat Magyarországra.

 • Légy hat hónapig Orbán Viktor gyakornoka

  A bölcsész- és közgazdászhallgatók számára kiírt, és hétfőn 13 gyakornokkal elindult program után a magyar miniszterelnökség azt tervezi, hogy újabb, ezúttal joghallgatók, jogászok számára kialakított gyakornoki programot hirdet meg a közeljövőben.