Külföld

 • Hivatalos: Franciaország ellenzi Románia schengeni csatlakozását

  Megerősítette csütörtökön a párizsi kormány szóvivője azt a lapértesülést, hogy Franciaország nem ért egyet Románia schengeni csatlakozásával. Najat Vallaud-Belkacem az RMC rádiónak elmondta, más uniós tagállamok is hasonlóan viszonyulnak ehhez a kérdéshez.

 • Párizs elbuktatja Románia schengeni csatlakozását?

  Francois Hollande francia elnök osztja belügyminiszterének azt az álláspontját, hogy a romániai romáknak otthon a helyük, ennek pedig az a következménye, hogy Párizs meggátolja majd Románia január elsejére tervezett schengeni csatlakosát – közölte a francia elnöki hivatalhoz közeli forrásokra hivatkozva Europe1.fr portál.

 • Kiengedték a fehérorosz KGB fogdájából az orosz Uralkalij cég vezetőjét

  Kiengedték a fehérorosz KGB fogdájából az orosz Uralkalij vegyipari cég vezérigazgatóját, de Vlagyiszlav Baumgertner házi őrizetben van, nem hagyhatja el Minszket - közölte csütörtökön a férfi ügyvédje.

 • Több százan haltak meg a pakisztáni földrengésben

  A legfrissebb adatok szerint csaknem háromszázötvenen vesztették életüket a Pakisztán délnyugati részét a hét elején megrázó 7,7-es erősségű földrengésben, és ez a szám még mindig tovább emelkedhet - közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

 • Kivonult az orosz küldöttség az ENSZ Közgyűléséről

  A grúz elnök oroszellenes megnyilvánulásai miatt távozott az ENSZ Közgyűléséről az orosz küldöttség. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint Szaakasvili elmeállapotát ki kéne vizsgálni.

 • A nairobi merénylet szervezői újabb támadással fenyegetnek

  A szomáliai iszlamista szervezet már hangüzenetben is vállalta a nairobi bevásárlóközpont elleni támadást. További merényleteket is terveznek.

 • Konszenzus az EP-ben: mindenki ellenzi a ciandos aranybányászatot

  A cianidos nemesfém-bányászati technológiáról vitáztak az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottságának tagjai az Európai Bizottság képviselőivel szerdán az EP brüsszeli épületében. Miközben Victor Ponta román miniszterelnök attól tart, hogy a kitermelés elutasítása rossz fényt vetne az országra, addig az EP-ben felszólalók egyöntetűen a verespataki beruházás ellen foglaltak állást.

 • Egy évi házi őrizetre készül Berlusconi

  Milánóból Rómába helyezte át állandó bejelentett lakcímét Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke kevesebb mint három héttel az adócsalásért rá kiszabott egy év börtönbüntetés életbe lépése előtt. A politikus vélhetően a házi őrizetet választja.

 • Putyinnak nincs ideje újranősülni

  Az orosz államfőnek nincs ideje a magánéletre, amelybe azonban nem kell beavatkozni - fejtette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az Izvesztyija című napilap honlapján szerdán közölt interjúban.

 • Reding védelmébe vette a Párizs által megbélyegzett romákat

  Viviane Reding uniós alapjogi biztos szerint a romák integrációjáról Franciaországban kialakult polémia, beleértve Manuel Valls belügyminiszter kijelentését, választási célokat szolgál. Az ügy előzménye, hogy a francia belügyminiszter kedden megerősítette, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, miután „az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől”.

 • Wetzel: alaptalanok az egyszerűsített honosítást támadó írások

  Az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos szerint súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak, és semmilyen konkrétumok nem állnak a magyar eljárásról szóló, a közelmúltban több külföldi sajtóorgánumban megjelent írások mögött.

 • Répás: éreztetni kell a diaszpórával, hogy része a nemzetnek

  Répás Zsuzsanna magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarország régi adóssága, hogy foglalkozzon a diaszpórával és éreztesse vele, hogy része a magyar nemzetnek.

 • Medián-felmérés: újra kétharmadot kapna a Fidesz

  Újra kétharmadot szerezne a Fidesz a HVG számára készített friss Medián-elemzésen alapuló mandátumbecslés szerint. A minősített többség megakadályozásához az MSZP–Együtt-duónak 2 százalékot, a többség elnyeréséhez 9 százalékot kellene ledolgoznia a hátrányából.

 • Az al-Shabab szerint 137 túsz halt meg a nairobi plazában

  Százharminchét túsz halt meg Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpont elleni támadásban - állította szerdán a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében az al-Shabab.

 • Egy hónapon belül „megoldódhat” Julija Timosenko ügye

  Hamarosan megoldódhat Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök ügye, az pedig, hogy milyen megoldás születik, Pat Cox és Aleksander Kwasniewski EP-képviselők jelentéséből derül majd ki október 21-én. Erre utaló kijelentést tett Viktor Janukovics elnök New Yorkban az ukrán média szerdai híradása szerint.

 • Végkimerülésig szónokolna egy szenátor az Obamacare ellen

  Maratoni szónoklatot kezdett az amerikai kongresszus felsőházában egy konzervatív szenátor abban a reményben, hogy parttalan beszédével megfosztja a pénzügyi támogatástól Barack Obama elnök szövetségi egészségügyi törvényét.

 • „Helytelennek és elítélendőnek” nevezte Róháni a holokausztot

  Haszan Róháni iráni elnök elismerte szerdán, hogy a holokauszt "történelmi tény", a nácik elítélendő bűnténye volt a zsidók ellen. Emellett kijelentette, hogy a nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helyük Irán biztonsági és védelmi doktrínájában.

 • Egyre gyakoribb az eutanázia Hollandiában

  A halálozások három százalékának eutanázia az oka, vagyis körülbelül minden harmincadik ember eutanázia által hal meg Hollandiában. A szám az elmúlt években radikálisan emelkedett, tavaly óta 13 százalékkal.

 • Külön listát vezetett a romákról a svéd rendőrség

  Heves vitákat váltott ki Svédországban, hogy kiderült, a rendőrség etnikai nyilvántartást vezetett néhány ezer, az országban élő romáról. Kedden újabb ilyen listát találtak, ami csak súlyosbította a helyzetet. A rendőrség beismerte, hogy hibázott.

 • Kétszeresére nőtt a pakisztáni földrengés halottjainak száma

  Már több mint kétszáz halottal számolnak a hatóságok, miután a romok alól újabb holttestek kerültek elő. A 7,8-as erősségű földrengés az Iránnal szomszédos Beludzsisztán tartományt sújtotta.