Külföld

 • Erős földrengések Ausztriában és Japánban

  Földrengés rázta meg Ausztria déli részét szombat délután. Alig egy órával később Japánban észleltek erős földrengést.
 • Petíció a brit miniszterelnöknek a melegházasság ellen

  Petíciót adtak át vasárnap délután a brit Konzervatív Párt aktivistái David Cameron kormányfőnek, tiltakozva az azonos neműek házasságának tervezett engedélyezése ellen.
 • Veterán katona ölte meg a „leghalálosabb" mesterlövészt

  A helyi média szerint poszttraumatikus stressz szindrómában (PTSD) szenved az a fiatal amerikai veterán katona, aki a egy texasi lőtéren közelről lelőtte Chris Kyle-t, az Egyesült Államok mesterlövészét és egy másik férfit. Kyle a haditengerészet mesterlövésze volt, többször járt Irakban, és több száz embert lőtt le. Amerikai mesterlövész címmel bestseller könyvet írt 1999-től 2009-ig tartó szolgálatáról.
 • Jó állampolgárként Fidel Castro is elment szavazni

  Fidel Castro okozta a vasárnap tartott kubai parlamenti választások egyetlen meglepetését: az agg politikus 2006 óta először a nagy nyilvánosság előtt személyesen adta le szavazatát Havanna belvárosában, majd több mint egy órán át beszélt a kamerák előtt.
 • Sajtókampányoktól félti Barroso a román igazságszolgáltatást

  A média szabadsága az Európai Bizottság szemében szent és sérthetetlen, ugyanakkor szóvá kell tenni azt is, ha összehangolt médiakampányokkal veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét - hangsúlyozta José Manuel Barroso, az uniós javaslattevő-végrehajtó végrehajtó intézmény elnöke a romániai helyzetről szólva, Viktor Ponta román miniszterelnökkel közösen tartott hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.
 • A kormányfő gépét sem kímélte a zord orosz tél

  Az erős havazáshoz hétfőn társult nagy erejű szél miatt Oroszországban több repülőgép tartalék repülőtereken, így Dmitrij Medvegyev kormányfő különgépe is Szentpéterváron szállt le. A havi csapadékmennyiség egyharmada esett le az utóbbi három napban az orosz fővárosban.
 • Magyar EP-képviselők tematizálnak Strasbourgban

  A Benes-dekrétumokról, a szlovákiai magyarok állampolgárságáról, kisebbségellenes megnyilvánulásokról, illetve az új magyar földtörvénytervezetről is szóltak magyar európai parlamenti (EP-) képviselők a testület strasbourgi plenáris ülésén, a hétfő éjjel elhangzott egyperces felszólalások között.
 • Egyszerűbbé válhat az állampolgárság megszerzése Ausztriában

  Módosítást dolgozott ki az osztrák állampolgársági törvényre a kormányzó koalíció, a tervezet szerint a jól beilleszkedettek tíz helyett már hat év után folyamodhatnak osztrák útlevélért - számolt be róla kedden az osztrák média.
 • Románia tíz katonát küld Maliba

  Kedden ülésezett a nemzetbiztonsági és katonai kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács, amely úgy határozott, hogy Románia 10 katonát küld Maliba, hogy részt vegyenek az Európai Unió katonai missziójában.
 • Orbán és kormánya ellen tüntetett az ellenzék Gyulán

  Orbán Viktor magyar miniszterelnök és kormánya ellen tüntettek a magyar ellenzéki pártok kedden Gyulán, ahol a Fidesz-KDNP-frakciószövetség háromnapos ülést tart. A demonstrálók tízpontos petíciót adtak át a megbeszélés helyszínén, az Erkel Hotelben.
 • Rohamrendőröket vetnek be a tengerészsztrájk letörésére

  Bevetették a rohamrendőrséget szerda reggel Pireuszban, a legnagyobb görög kikötőben, hogy véget vessenek a tengerészek sztrájkjának, ami miatt közel egy hete nem közlekednek a kompok Athén és a számos görög sziget között.
 • Tokió elítéli a japán hadihajó befogását

  Élesen bírálta Kínát Abe Sindzó japán kormányfő is szerdán, amiért egy kínai hadihajó a múlt héten radarjával befogott egy japán hadihajót a Kelet-kínai-tengeren.
 • Először találkozott a szerb és a koszovói államfő

  Első alkalommal találkozott egymással szerdán Brüsszelben Tomislav Nikolic szerb és Atifete Jahjaga koszovói elnök, Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a közvetítésével.
 • Forradalom közeli helyzet Tunéziában

  Tömegtüntetések törtek ki Tunéziában, miután délután agyonlőtték Sokri Belaidot, az Egyesült Demokratikus Nacionalista Párt tunéziai ellenzéki formáció főtitkárát Tuniszban, amikor elhagyta az otthonát.
 • Kína már nem akarja átnevelni az „ellenforradalmi elemeket"

  A délnyugat-kínai Jünnan tartomány hivatalosan bejelentette, felszámolja területén a "munkával történő átnevelés" büntetőintézeteit - számolt be csütörtökön a kínai média. Az azonnal hatályba lépő jünnani intézkedés szerint az összes folyamatban lévő ügyet felfüggesztik, beleértve a nemzetbiztonságot veszélyeztető "elemekét", valamint a tiltakozások szervezése és a vezetőkről alkotott kép "beszennyezése" miatt eljárás alá vontakét. A már intézetekben lévőknek azonban le kell tölteniük a rájuk kiszabott büntetést.
 • Németh: diplomáciai lépéseket teszünk székelyzászló-ügyben

  Csütörtökön Magyarország diplomáciai lépéseket tesz a székelyzászló-ügyben, a magyar kormány párbeszéd útján keresi a megoldást a helyzetre - mondta Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium politikai államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
 • Szanyi nem hisz az erdélyi magyarok elkötelezettségében

  Szanyi Tibort MSZP-s képviselő szerint az állampolgárság egy nemzethez való tartozást is kifejez, és ha valaki kettős állampolgár, akkor két nemzethez tartozik, „Ha valaki annyira magyarnak érzi magát, akkor adja vissza a román állampolgárságát, ettől még élhet ott, ahol eddig, az Európai Unióban vagyunk" – fogalmazott a magyar ellenzéki honatya az ATV televízióban.
 • Magyar futtatókat tartóztattak le Velencében

  Magyar bűnszervezetet számoltak fel az olaszországi Velencében: négy személyt tartóztattak le, további hatot köröznek. A térségben korábban nigériai, albán és román bandák futtattak lányokat, mindig az olasz szervezett bűnözéssel a háttérben.