Külföld

 • Svájci lap vette védelmébe a székely autonómiatörekvéseket

  A bukaresti román politikai elit nem hajlandó átruházni hatásköröket a történelmi régióknak. Egy jól átgondolt régióátszervezéssel a nemzeti kisebbségek problémái jelentős mértékben megoldódnának – vonta le a következtetést a Neue Zurcher Zeitung újságírója a székely zászló körüli román-magyar nézeteltérést ismertető cikkjében.
 • Tízezren tüntettek Drezdában, hogy a nácik ne vonulhassanak

  Több mint tízezren tüntettek élőlánccal a szélsőjobboldali eszmék ellen szerdán  Drezdában a német várost romba döntő szövetséges bombázás 68. évfordulóján.
 • Beszakadt a hó súlya alatt a csernobili erőmű teteje

  600 négyzetméternyi tető omlott be szerdán a csernobili atomerőmű egykori gépháza felett. Az atomerőmű 1986-ban robbant fel, ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. Az egykori erőmű romjai fölé éppen új szarkofágot építenek.
 • Kiröhögtette magát a londoni román nagykövet a CNN-en

  Élcelődések, szörnyülködő kommentárok tárgya lett Románia londoni nagykövete a román médiában és internetes fórumokon, miután a CNN hírtelevízióban kifejtette Bukarest álláspontját lóhúsbotránnyal kapcsolatban.
 • Hága már nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását

  Hollandia nem köti már Románia schengeni csatlakozásának ügyét az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmushoz (CVM), amelynek keretében az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás reformját követi figyelemmel - közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.
 • Félmeztelen Femen-aktivisták „ünnepelték" a pápa lemondását

  FRISS KÉPEKKEL! A pápa lemondását "ünnepelte" kedden félmeztelenül a Femen nőjogi szervezet nyolc aktivistája a párizsi Notre Dame-katedrálisban.
 • Macovei volt tavaly az EP legaktívabb jelentéstevője

  Az Európai Parlament statisztikái szerint Monica Macovei demokrata liberális képviselő volt az EP legaktívabb jelentéstevője a múlt évben. A volt igazságügyi miniszternek tavaly összesen 35 jelentését fogadták el – írta az euractiv.ro.
 • Erdő Péter bíboros lehet az első magyar pápa

  Az európai bíborosok közül Erdő Péter számít a pápaválasztás favoritjának, írja az Italian Insider a pápa környezetére hivatkozó beszámolójában. "Eddig senki sem gondolt erre, de Erdő bíboros határozott favoritnak tűnik az európai jelöltek között" - nyilatkozta egy jólinformált forrásuk.
 • Betegsége miatt vonul vissza XVI. Benedek pápa?

  A pápa lemondását több egyházi és sajtóforrás is XVI. Benedek megromlott egészségi állapotával magyarázta hétfőn annak ellenére, hogy a szentszéki szóvivő a bejelentés utáni órákban kizárta, hogy a pápa betegség miatt távozna.
 • A vatikáni szóvivő szerint már márciusban új pápa vezetheti az egyházat

  XVI. Benedek lemondásának bejelentését követően azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. "Mindannyiunkat meglepett. A konzisztóriumon részt vevő bíborosok nem ismerték a pápa szándékát" - hangoztatta a szentszéki sajtótermet elözönlő újságírók előtt Lombardi.
 • A hónap végén lemond XVI. Benedek pápa

  Lemond tisztségéről február 28-án romániai idő szerint este 8 órakor XVI. Benedek pápa, a római-katolikus egyház feje - jelentette hétfő koradélután az ANSA hírügynökség. A 2005-ben megválasztott egyházfő gesztusára utoljára 1415-ben volt példa, amikor XII. Gergely egészségi állapotára hivatkozva hagyta ott a Vatikánt.
 • A szlovák vasút elutasította a magyar helységnévtáblákat

  Elutasította a Szlovák Államvasutak több tucat felvidéki magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat. Berényi József, az MKP elnöke bejelentette: csütörtökön több, vasúti megállóval vagy állomással rendelkező felvidéki településen önerőből helyezik ki a hiányzó magyar feliratú helységnévtáblákat.
 • Kilencre nőtt a Nemo hóvihar áldozatainak száma

  Vasárnapra legalább kilencen haltak meg az Egyesült Államok északkeleti partvidékén a hétvégén átsöprő hóvihar miatt. Az ítéletidő átvonulása után hétfőn az amerikai Közép-Nyugat Nagy-síkságának államait fenyegeti nagy, mintegy 30 centiméteres hóesés.
 • MSZP: inkább a Fidesz kérjen bocsánatot

  Az MSZP szerint nem Mesterházy Attilának kell bocsánatot kérnie, hanem a Fidesznek és Orbán Viktornak, "a nemzetet megosztó és a magyar embereket elszegényítő intézkedései miatt" - reagált Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője a Kovács Péter fideszes képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra.
 • Szanyi "románozása" miatt magyarázkodott Mesterházy

  Helytelennek nevezte Szanyi Tibor románozós kijelentését Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki pontosabb fogalmazásra szólította fel hétvégén az országgyűlési képviselőt.
 • Téglával dobálóztak Temerinben a szerb magyargyűlölők

  Újabb, magyarokat érintő incidens történt Temerinben: szombatra virradóra „utcai szóváltást követően szerb fiatalokból álló csoport üldözőbe vett három kiskorú magyar fiatalt.
 • Egy kisfiú volt Nemo első áldozata Amerikában

  Megfulladt az autó belsejébe visszaáramló kipufogógáz miatt egy 11 éves fiú Bostonban. A gyerek az apjával épp a Nemo nevű vihar során rekordmennyiségű hó fogságába került autójukat akarta kiásni, de fázott, így beült a kocsiba, és beindította a motort, hogy kicsit átmelegedjen.
 • Bajnai Gordon: létre kell hozni a remény koalícióját!

  Az Együtt 2014 választói mozgalom társalapítói szombaton megerősítették, hogy hamarosan pártot alapítanak. Bajnai Gordon volt miniszterelnök azt mondta: az Orbán-kormány a reménytelenség kormánya, amellyel szemben létre kell hozni „a remény koalícióját".
 • Mégsem telepítenek amerikai rakétákat Deveselura?

  Hiányosságokat említ az amerikai védelmi minisztérium egy bizalmas jelentése az Európába telepítendő rakétaelhárító rakétarendszerrel kapcsolatban, a kiszemelt deveselui légibázist például alkalmatlannak tartja az Egyesült Államok területének megvédelmezése szempontjából.